- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Москва о заоштравању ситуације око СТАРТ-а: Намера Вашингтона изгледала је као провокација

© Sputnik / Михаил Воскресенский / Уђи у базу фотографијаЗаменик министра спољних послова Русије Сергеј Рјабков
Заменик министра спољних послова Русије Сергеј Рјабков - Sputnik Србија, 1920, 09.08.2022
Пратите нас
Вашингтон је беспотребно и неосновано заоштрио ситуацију око СТАРТ-а, изјавио је заменик министра иностраних послова Русије Сергеј Рјабков, коментаришући питање о привременом повлачењу руских објеката из инспекцијских активности Споразума о смањењу стратешког наоружања.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

„Непосредни ‘окидач’ било је обавештење америчке стране о намерама да у најскорије време изврши инспекцију на нашој територији. У тренутним околностима, овај корак изгледао је, заправо, као отворена провокација“, наводи се у коментару, објављеном на сајту Министарства.

Рјабков је такође истакао да „у позадини онога што се сада дешава, у нашим односима са западним земљама појавиле су се додатне препреке за обнављање инспекцијских активности према Споразуму“.
Он је навео да сва питања могу и треба да буду решена на обострано прихватљивој основи и у потпуној сагласности са Споразумом. Рјабков је истакао да су управо на то усмерени напори руске стране.

„Нажалост, у Вашингтону су, очигледно, одлучили другачије и кренули пут беспотребног и неоснованог заоштравања. Покушали су да нас суоче са чињеницама и изврше инспекцију без претходне најаве. Оно што овај корак чини додатно провокативним је то што је направљен непосредно у периоду одржавања Конференције за ревизију Споразума о неширењу нуклеарног оружја, где једно од централних места заузима разматрање проблематике нуклеарног разоружања и смањења стратешких ризика“, истакао је Рјабков.

Званичник је оценио да сада остаје само да се нагађа о истинским мотивима америчке стране, али се не чини да је слање обавештења о инспекцији било вођено добронамерним циљевима јачања одрживости СТАРТ-а и Споразума о неширењу нуклеарног наоружања.
Руско Министарство иностраних послова претходно је саопштило да је Москва обавестила Вашингтон да привремено повлачи из инспекцијских активности према Споразуму о смањењу стратешког наоружања (СТАРТ) своје објекте који подлежу инспекцијама према овом споразуму.
Десета Конференција за ревизију о Споразуму о неширењу нуклеарног оружја одржава се у Њујорку од 1-26. августа. Конференција представља главни догађај у области неширења нуклеарног наоружања и разоружања и одржава се на сваких пет година.
Споразум између Русије и САД о мерама за даље смањење и ограничавање стратешког офанзивног наоружања потписан је 8. априла 2010. године у Прагу. Овај споразум заменио је Уговор о стратешком офанзивном наоружању из 1991. године и, након ступања на снагу, заменио је Уговор о смањењу стратешких офанзивних потенцијала из 2002. године. Москва и Вашингтон су 3. фебруара 2021. разменили ноте о завршетку унутрашњих процедура неопходних за ступање на снагу споразума о продужењу Уговора на пет година.
Генерални секретар УН Антонио Гутереш - Sputnik Србија, 1920, 01.08.2022
СВЕТ
Гутереш: Свет је на корак од нуклеарног уништења
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала