- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Пешић прешао Рубикон

© Фото : ФИБАСветислав Кари Пешић – селектор кошаркашке репрезетације Србије
Светислав Кари Пешић – селектор кошаркашке репрезетације Србије - Sputnik Србија, 1920, 09.08.2022
Пратите нас
Селектор Србије Светислав Пешић повукао је звучан потез и решио да се одрекне услуге дугогодишњег капитена кошаркашке репрезентације Милоша Теодосића. Једни негодују после оваквог потеза, други га одобравају, а суштински ће све ово добити на значају када се заврши Европско првенство. Резултат ће рећи да ли је ово био добар избор.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Уколико Србија освоји златну медаљу, или уђе у финале, да ли ће ико смети, или имати било какву потребу, да приговори Пешићу што није повео Теодосића на такмичење? Зар резултат није мерило свега?
Са друге стране, буде ли репрезентација Србије одиграла лоше, да ли и ко сумња у то да ће управо овај потез бити први о коме ће се дискутовати?
Храбар потез селектора, у то нема сумње, а видећемо по крајњем резултату да ли и паметан и учинковит.
Јасно је да је Теодосић велики љубимац навијача, да је годинама био уз национални тим, да није пропуштао такмичења осим када је био повређен, па је због тогима некима засметало не само што је Теодосић „прецртан“, већ и зато што је то урађено на овакав начин после недељу дана припрема.
Међутим, треба подсетити да је Светислав Пешић већ у „избацивању“ списка елиминисао Бобана Марјановића, а да припреме нису ни почеле. Дакле, није чекао да дође крај припрема па то учини, већ је то урадио одмах.
Да ли је овакав начин „растанка“ са Теодосићем гори него да га је држао до краја припрема у тиму па га онда елиминисао? Или да је Тео био међу 12 играча који су отишли на Европско првенство, па да добија минутажу на кашичицу?
Све су ово морална питања, али резултат је тај који ће показати да ли је ово био успешан или неуспешан потез искусног Пешића.
Исто тако је урадио и 2001. године када се захвалио на сарадњи Александру Ђорђевићу, па се наш тим из Турске вратио са - златном медаљом.
У овом тренутку то не можемо никако да знамо, већ се све своди на дискусије без крајњег исхода. Њега ћемо добити на Европском првенству.
Није Пешић неко од кога нисмо могли да очекујемо овакве потезе, имао је у каријери већ ситуацију са Владимиром Радмановићем, сличних ствари било је много пута и током његове клупске каријере, а чак и за овај потез можемо да кажемо да је Пешић најавио да ће га урадити.
„Радује ме што је већина играча ту. Нисмо се прославили у протекле две утакмице квалификација. Екипу ће чинити 12 играча који ће најбоље чинити тим, а не 12 најбољих по именима“, рекао је Пешић пре само шест дана.
Ми га или нисмо слушали, или смо узели ову изјаву здраво за готово. Зато и јесте дошло до таквог шока због Теодосићевогнеиграња у мечевима квалификација за Светско првенство и на Европском првенству.
Пешић је прво многе изненадио идејом о могућем позивању странаца у репрезентацију, потом је истакао да ће му Никола Калинић бити најважнији играч репрезентације, а онда није позвао Бобана Марјановића и сада је елиминисао Милоша Теодосића.
У целој причи треба рећи да се и Василије Мицић играма у Ефесу показао као могући лидер репрезентације, па би са Теодосићеми Јокићем било питање ко би преузео какву улогу, што је много битно, чак и пресудно. Зато је Пешић решио да тај „проблем“ сузи и да постави улоге у тиму по својој замисли, одрекавши се услуга оног најискуснијег, да не кажемо најстаријег.
Први војсковођа који је са својим трупама прешао Рубикон био је Гај Јулије Цезар. Тај чин великог Римљанина био је толико значајан да је касније преточен у устаљени израз прећи Рубикон, са значењем: „учинити одлучан корак”, „повући неки одлучујући, пресудан потез”.
Пешић је прешао Рубикон.
Нема назад.
Овакав потез ће моћи да оправда само успех на Европском првенству.
Милош Теодосић - Sputnik Србија, 1920, 08.08.2022
СПОРТ
Србија без капитена – Пешић одстранио Теодосића из репрезентације
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала