Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Ескобар добио мандат да буде оптимиста: Узалуд верује да ће Србија схватити да је Косово изгубљено

© Sputnik / Лола ЂорђевићСпецијални амерички изасланик за Западни Балкан Габријел Ескобар
Специјални амерички изасланик за Западни Балкан Габријел Ескобар  - Sputnik Србија, 1920, 10.08.2022
Пратите нас
Специјални представник САД за Западни Балкан Габријел Ескобар изјавио је да очекује напредак у разговорима Београда и Приштине и додао да верује да су две стране близу постизања неколико договора. Ескобар мора да буде оптимиста јер му тако налаже професија, оптимиста је по професионалној дужности, оцењује бивши вицепремијер Србије Небојша Човић.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Председник Србије Александар Вучић и премијер привремених институција у Приштини Аљбин Курти састаће се 18. августа у Бриселу, на позив високог представника ЕУ за спољну политику и безбедност Жозепа Бореља, а да би тај сусрет могао бити продуктиван наговестио је амерички изасланик за Западни Балкан на виртуелном брифингу за новинаре.
„Верујемо да постоји трајно решење које захтева Бриселски споразум у вези са регистарским таблицама, као и да смо близу спровођења Мапе пута о спровођењу договора о енергетици“, рекао је Ескобар и додао да су две стране близу примене споразума о несталим особама, као и да треба да почне дискусија о Заједници општина са већинским српским становништвом (ЗСО). Ескобар је, међутим, истакао да ЗСО "не сме бити у супротности са Уставом Косова" и да „не би требало да буде држава у држави“.

Ескобар оптимиста по службеној дужности

На питање на чему Ескобар заснива свој оптимизам по питању предстојећег дијалога у Бриселу, бивши вицепремијер и некадашњи председник Координационог центра за Косово и Метохију, Небојша Човић за Спутњик каже да од америчког специјалног представника не треба ни очекивати да буде песимиста, будући да Американци више од 20 година причају исту причу.
„То је онај синдром да они непрекидно причају Србима и Србији да је Косово изгубљено, уз размишљање да ће Срби то на крају сами схватити, односно да ће Косово и Метохија да буде изгубљено. Очигледно је да то није тако, али је његов задатак да тако прича. Такође, интересантно ми је у Ескобаровој изјави прејудицирање ствари, односно да Заједница српских општина не буде „држава у држави“. Нема потребе за тим јер то отвара размишљање о некаквим нечистим играма које Американци играју са Куртијем. Наиме, зна се шта је Заједница српских општина, шта је потписано, зна се који је оквир ЗСО - и то треба да се спроведе“, категоричан је Човић.
Међутим, примећује некадашњи председник Координационог центра за Косово и Метохију, они то не могу да спроведу већ читаву деценију, а у међувремену стално убацују неке нове приче и нове захтеве.
„Ето, сад је он „решио“ регистарске таблице, а заправо су све те нове приче и нови захтеви онако, „на кварно”, штрпкање суверенитета и покушај прављења или завршетка прављења фантомске државе коју су они замислили да направе. Та њихова прича да је Косово и Метохија јединствен случај - где то пише, у ком међународном акту? Као друго, не може да буде правило оно што они кажу, односно да Американци нешто кажу, а онда то одједном постане међународно правило. То не може тако“, истиче Човић.

Два питања за Приштину

Према његовом мишљењу, на састанке у Брисел обавезно треба ићи и ни један не треба одбијати, будући да имамо доста искуства са њиховим махинацијама из претходног времена.

„Али, на састанку је, након добар дан, буквално прва реченица: „Када ћете ви да вратите имовину Дечанима?“, а одмах иза је реченица: „Када ћете да спроведете Заједницу српских општина?“. Након тога немамо шта више да причамо“, указује Човић.

На питање, да ли он лично очекује напредак у разговорима Београда и Приштине, имајући у виду недавне тензије у јужној српској покрајини, наш саговорник каже да не очекује – ништа.
„То је она иста формулација реченице коју би ми требали да избацимо - да се слажемо око онога око чега се не слажемо. То би могли да преведемо на то да смо сагласни око нечега око чега нисмо сагласни, али не можемо да будемо ни сагласни око нечега око чега нисмо сагласни, а што угрожава наше националне и државне интересе пар екселанс. И то је сада ваљда јасно као дан, а њихова игра – те мало регистарске таблице, па мало енергетика, те мало таксе, те мало Валач, или измисле неку додатну причу да направе неку тензију - то је све направљено од стране међународних „билдинг тимова“ за пројектовање и производњу кризе“, закључује Небојша Човић за Спутњик.
Габријел Ескобар је рекао и да су САД по питању Заједнице српских општина у потпуности усклађене са колегама из Европске уније.
„Јасно је да је Заједница раније договорена, зато се о томе мора разговарати. Међутим, она не би требало да буде држава у држави. Постоје бројни европски модели у којима мањине могу да заштите културно наслеђе и језик у оквиру Устава. Зато бисмо желели да неки од тих примера буду искоришћени као водич за напредак у примени Заједнице. Надам се да ће се о томе можда разговарати у Бриселу касније током месеца“, указао је амерички званичник.
Специјални амерички изасланик за Западни Балкан Габријел Ескобар - Sputnik Србија, 1920, 05.08.2022
СРБИЈА
Амерички изасланик: Очекујем да ЗСО буде тема разговора у Бриселу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала