- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Филмски „Мрак“: Истину о страшној трагедији на Косову бацили на маргину – сами себи пуцамо у ногу

© Фото : Кирил Продановфилм "Мрак"
филм Мрак - Sputnik Србија, 1920, 10.08.2022
Пратите нас
Повлачење филмова „Усековање“ и „Мрак“ са Фестивала у Врњачкој Бањи одраз је незнања и ароганције организатора којим смо показали да нам нико није крив јер дајемо аутоголове и сами себи пуцамо у ногу.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Филмови „Усековање“ и „Мрак“ повучени су са Фестивала филмског сценарија у Врњачкој Бањи због неадекватног термина приказивања, док је продуцент филма Душана Ковачевића „Није лоше бити човек“ затражио од организатора да се обезбеди нови, адекватан термин приказивања за остварење нашег највећег драмског писца.

Скандал у Врњачкој Бањи – сами себи пуцамо у ногу

Филмски критичар Божидар Зечевић каже за Спутњик да је у Вечерњим новостима написао текст на ту тему под насловом „Шта је, заиста, са нама“ у коме је поставио питање докле ћемо давати аутоголове и сами себи пуцати у ногу, у времену у коме имамо релативно добру продукцију и мала ремек-дела попут филма „Мрак“.
Филм „Мрак“ открива не само страшну трагедију нашег народа на Косову и Метохији него и доноси потпуно нови приступ филмском језику и као такав се сигурно квалификује за једно посебно место у међународној конкуренцији, додаје Зечевић. Истиче да не може разумети људе који дају неадекватне термине поменутим филмовима и поставља питања шта они тиме добијају и шта тиме хоће да кажу.
„Какву поруку они шаљу кроз овакве аутоголске ситуације, да не кажем неку тежу реч. Уздржавам се од тежих речи због тога што мислим да су у питању незнање и ароганција, нарочито у погледу недавно завршеног фестивала у Требињу, у Републици Српској, где филм 'Мрак', најбољи српски филм по мени у прошлој сезони о коме сам већ писао на више места, уопште није био у програму“.

Филм који нас брани потискујемо на маргину

Наш саговорник поставља питања кога се ми то бојимо, од кога се устручавамо и зашто се стидимо да покажемо своје вредности и додаје да је „згрожен и скандализован“ и једним и другим и трећим случајем на Фестивалу у Врњачкој Бањи.
„То само значи да нама нико није крив за неуспехе које доживљавамо бар на филмском подручју. Сећате се приче о 'Кво вадис Аида' и о целом светском притиску на неку њихову истину, без могућности да се бранимо. Сад кад имамо филм који може достојанствено да нас одбрани у филмском, уметничком и сваком другом смислу, ми га сами потискујемо на маргину. И то не могу да схватим“, закључио је Зечевић.
Фестивал филмског сценарија одржаће се од 12. до 16. августа у Врњачкој Бањи.
филм Мрак - Sputnik Србија, 1920, 04.08.2022
КУЛТУРА
Режисер повукао филм о мартовском погрому са Фестивала у Врњачкој Бањи
Сцена из филма „Није лоше бити човек“ Душана Ковачевића - Sputnik Србија, 1920, 08.08.2022
КУЛТУРА
Није лоше бити упућен: Нови скандал на фестивалу – траже промену термина за филм Душка Ковачевића
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала