- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Зауставили „Дружбу“ - хоће ли Србија имати нафте

CC0 / / Нафта
Нафта - Sputnik Србија, 1920, 10.08.2022
Пратите нас
Србија не треба да брине за снабдевање нафтом јер је добија посредством Јадранског нафтовода, каже за Спутњик стручњак за енергетику Јелица Путниковић на вест да је украјинска компанија "Укртранснафта" обуставила транзит руске нафте јужним краком нафтовода "Дружба".
Транзит нафте је обустављен преко јужног крака "Дружбе", што значи за Мађарску, Чешку и Словачку, док је настављен кроз Белорусију у правцу Пољске и Немачке, саопштио је портпарол руске компаније "Трансњефт" Игор Демин.
Приликом плаћања руске компаније Трансњефт за транзит руског гаса који транспортује украјинска компанија, средства су враћена Трансњефту на рачун. Гаспромбанка, преко које се обављају плаћања, обавестила је Трансњефт да је уплата враћена због прописа ЕУ, односно због седмог пакета антируских санкција, објаснио је Демин.
Како не би остали без нафте, мађарски "МОЛ" и словачки "Словнафт" су одмах платили за транзит руске нафте преко Украјине и очекују да наредних дана испоруке нафтоводом "Дружба" буду настављене.
Уредница портала „Енергија Балкана“, Путниковићева напомиње да Србија нема разлога за бригу јер није повезана на нафтовод Дружба, већ нафту добија путем Јадранског нафтовода – Јанафа.

Србија није угрожена

© Sputnik / Михаил Грачев / Уђи у базу фотографијаУкрајина је стопирала испоруку нафте Мађарској, Словачкој и Чешкој јер Русија због санкција није могла да плати транзит кроз Украјину
Гасовод кроз Украјину - Sputnik Србија, 1920, 10.08.2022
Украјина је стопирала испоруку нафте Мађарској, Словачкој и Чешкој јер Русија због санкција није могла да плати транзит кроз Украјину
„Танкери који стигну јадранским морем до хрватске луке Омишаљ даље иду преко Хрватске цевоводом који је изграђен још у време бивше Југославије. Пошто Србија спада у земље које без проблема могу да увозе нафту која није руска, а иначе Нафтна индустрија Србије (НИС) ни пре дешавања у Украјини није увозила само руску нафту, Србија није угрожена по питању снабдевања црним златом“, објаснила је наша саговорница.
Она подсећа да је Србија куповала неких 20 до 30 одсто руске нафте у зависности од тога која је цена била на тржишту. НИС је, тако, куповао нафту од најповољнијих понуђача и у последње време је, каже, пуно куповао иранске, ирачке нафте, оне која је била јефтинија на тржишту.

Пунимо складишта

Наша саговорница подсећа да је Србија тражила и добила изузеће када је ЕУ најавила да ће бити уведене санкције на руску нафту и да ће Србији бити обустављен транзит нафте преко Јанафа зато што је НИС био у већинском руском власништву, односно у већинском власништву Гаспромњефта.
„У међувремену је промењена и власничка структура у НИС-у тако да Гаспромњефт више није већински власник акција у НИС-у и нас те санкције које су уведене руским компанијама, или на руску нафту више не каче. За сада је Србија безбедна и колико добро стојимо показује то што смо извозили деривате, пре свега дизел, а да је држава то обуставила да би била напуњена складишта и да имамо резерве за убудуће“, истакла је Путниковићева.
Поред тога што се пуне наша складишта сировом нафтом, пуне си нафтним дериватима. Иде се на то да се купи што више што јефтиније нафте како бисмо, каже уредница „Енергије Балкана“, имали залихе у случају да дође до компликација са снабдевањем.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала