- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Руски одговор на америчку агресивну политику

© Youtube/New Update DefenceРакета "Сармат" РС-28
Ракета Сармат РС-28 - Sputnik Србија, 1920, 10.08.2022
Пратите нас
Одлука Москве да привремено обустави инспекцијске активности из споразума СТАРТ о контроли наоружања говори о томе да је, на несрећу САД и светске заједнице, још увек немогуће преговарати са Американцима о међународној нуклеарној безбедности, јер САД у последње време демонстрирају агресивну политику према Русији, каже руски експерт Алексеј Леонков.
Иако Москва у потпуности остаје привржена поштовању одредби Споразума о смањењу стратешког наоружања (СТАРТ), који је најважнији инструмент за одржавање међународне безбедности и стабилности, принуђена је да привремено повуче своје објекте из инспекција због акција САД које Русији фактички одузимају право на инспекције на америчком тлу. Након решавања свих проблема везаних за инспекције, Русија ће одмах поништити ову одлуку.
Москва је, како је прецизирано у саопштењу руског Министарства спољних послова, указала Вашингтону да санкције нарушавају паритет у инспекцијама према том Споразума, али није добила одговор. Због једностраних антируских рестриктивних мера предузетих на предлог Вашингтона, прекинут је нормалан ваздушни саобраћај између Русије и САД, а ваздушни простор држава које су савезници и партнери САД је затворен за руске авионе који допремају руске инспекторске тимове на америчку територији, док сличних препрека за долазак америчких инспектора у Русију нема.
„Оваква одлука је уследила због чињенице да се односи између Русије и САД и даље погоршавају. И упркос томе што САД изјављују да ће склопити неки нови споразум након истека СТАРТ 3 уговора, Русија ће тешко водити тај дијалог са САД... Уосталом, како можете преговарати са онима који се према вама понашају тако агресивно? То је повезано и са догађајима који се тренутно дешавају у Украјини. Уосталом, иза акција украјинске војске, иза терористичких напада, иза тих вишецевних ракетних бацача ХИМАРС стоје САД“, каже Леонков.
Због свега тога, додаје експерт, Русија дипломатским инструментима ограничава САД у инспекцији својих нуклеарних арсенала.
© Министерство обороны РФ / Уђи у базу фотографијаМосква у потпуности остаје привржена поштовању одредби Споразума о смањењу стратешког наоружања (СТАРТ), који је најважнији инструмент за одржавање међународне безбедности и стабилности
Лансирање тешке интерконтиненталне балистичке ракет Сармат са космодрома Плесецк у Архангелској области Русије - Sputnik Србија, 1920, 09.08.2022
Москва у потпуности остаје привржена поштовању одредби Споразума о смањењу стратешког наоружања (СТАРТ), који је најважнији инструмент за одржавање међународне безбедности и стабилности

Русији је безбедност загарантована

Леонков истиче да ова одлука Москве не представља ризик за међународну нуклеарну безбедност, већ само лишава Американце да контролишу и проверавају руске нуклеарне арсенале. Експерт напомиње да је ова мера предвиђена уговором СТАРТ 3.
„САД су иницирале продужење уговора СТАРТ 3, јер нису хтеле да изгубе контролу над нашим нуклеарним арсеналом... С друге стране, ми знамо њихов нуклеарни арсенал и могућности њиховог обнављања. За сада нас те информације слабо интересују, пошто у скоријој будућности, чак и по истеку уговора СТАРТ 3, Американци тешко да ће моћи да унапреде своје нуклеарне арсенале“, каже Леонков.
Споразум о смањењу стратешког наоружања, потписан 2010. године у Прагу, предвиђа да САД и Русија не смеју имати више од 1.550 стратешких бојевих нуклеарних глава појединачно.
Споразум остаје на снази до 5. фебруара 2026. године, али Леонков предвиђа да би он могао да престане да постоји. Према његовим речима, његова судбина зависи од тога ко ће у Америци бити на власти после председничких избора 2024. године, имајући у виду да се републиканци негативно односе према том Споразуму, док га је амерички председник Џо Бајден, доласком на власт, продужио на још пет година.
„За наш нуклеарни арсенал, продужење или непродужење уговора ни на који начин неће утицати на безбедност Русије, пошто нам нам обновљени арсенал омогућава и да са мањим бројем носача од оног који су предвиђени уговором СТАРТ 3, решавамо све глобалне задатке нуклеарног одвраћања или узвратног удара у случају агресије на нашу земљу“, каже руски експерт.

Руске хиперсоничне ракете је немогуће оборити

Истовремено, руски обновљени нуклеарни арсенал функционисаће много ефикасније од оног који је имала, истиче Леонков. Како је објаснио, нуклеарне бојеве са балистичких ракета могу се поставити и на пројектиле који користе најновију руску хиперсоничну технологију. Самим тим, практично их је немогуће оборити.
Почетком овог месеца руски шеф дипломатије Сергеј Лавров је изјавио да САД нису понудиле Русији обнављање преговора о стратешкој стабилности за развијање новог споразума који би заменио Споразум о стратешком офанзивном наоружању (СТАРТ-3), а ако Москва и Вашингтон не постигну нови договор то ће довести до нове трке у наоружању.
Ракета Сармат РС-28 - Sputnik Србија, 1920, 19.06.2022
ВОЈСКА И НАОРУЖАЊЕ
Шта је камен спотицања за нови споразум о контроли атомског наоружања
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала