- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

СБ УН сутра о Запорошкој нуклеарној електрани, Русија тражи да Кијев прекине са гранатирањем

© AFP 2023 / Johannes EiseleСедница СБ УН
Седница СБ УН - Sputnik Србија, 1920, 10.08.2022
Пратите нас
У Савету безбедности УН сутра ће, на иницијативу Русије, бити одржана седница о ситуацији у Запорошкој нуклеарној електрани, коју су украјинске снаге више пута гранатирале доводећи свет у опасност од нуклеарне катастрофе.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Русија истиче да Украјина одмах мора да прекине са гранатирањем електране и нада се да Секретаријат УН овога пута неће спречити да експертска мисија Међународне агенције за нуклеарну енергију (ИАЕА) посети објекат као што се претходно догодило.
Наиме, руска страна и руководство ИАЕА су 3. јуна усагласили маршруту и распоред кретања међународне мисије у Запорошкој електрани. Мисију су чинили и истакнути стручњаци из низа земаља, као и генерални директор ИАЕА, али је њу спречио департман за безбедност Секретаријата УН.
„Упућивање мисије поново долази на дневни ред. Наводно је и генерални секретар УН почео јавно да говори да је потребна мисија. Дај боже. Желимо да се надамо да следећи пут његови потчињени неће бити препрека реализације мисије“, рекао је стални представник Русије у међународним организацијама у Бечу Михаил Уљанов.
Генерални директор ИАЕА Рафаел Гроси одлучио је да прекине одмор и да се обрати на седници путем видео-везе.
Он је изјавио да се припрема експертска мисија која би требало да посети Запорошку нуклеарну електрану и да намерава да лично буде на њеном челу.
„Информисаћу Савет безбедности о својим плановима и припремама да лично будем на челу мисије ИАЕА која ће посетити електрану у најскорије време. Како никада до сада присуство мисије Агенције је од прворазредног значаја како би се смањила опасност од потенцијалне нуклеарне катастрофе“, рекао је Гроси.

Запорошка нуклеарна електрана

Нуклеарна електрана Запорожје се налази на левој обали Дњепра, у близини града Енергодара. То је највећа нуклеарна електрана у Европи по броју блокова и капацитету. Станица има шест енергетских блокова ВВЕР-1000, сваки капацитета 1 гигават.
Електрану од марта чува руска војска. Министарство спољних послова Русије истакло је оправданост преузимања контроле над електраном од стране руске војске у смислу спречавања цурења нуклеарних и радиоактивних материјала. Министарство је такође подсетило да станицу тренутно контролише украјински оператор.
Украјинска војска је гађала из вишецевних бацача ракета „Ураган“ нуклеарну електрану Запорожје у Енергодару. Фрагменти и ракетни мотор пали су на око 400 метара од погонске јединице станице. Приликом приближавања енергетским блоковима, ракета је избацила фрагментациону муницију. У погођеном подручју нашло се суво складиште истрошеног нуклеарног горива и пункт аутоматизоване контроле радијационе ситуације. Ударни елементи оштетили су зграде управе и територију складишта.
Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова  - Sputnik Србија, 1920, 10.08.2022
РУСИЈА
Захарова о Запорошкој електрани: У Секретаријату УН морају да схвате да свет хода по ивици
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала