- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Захарова о Запорошкој електрани: У Секретаријату УН морају да схвате да свет хода по ивици

© Пресс-служба МИД РФ / Уђи у базу фотографијаПортпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова
Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова  - Sputnik Србија, 1920, 10.08.2022
Пратите нас
Доношење одлуке департмана за безбедност Секретаријата УН да се спречи посета Међународне агенције за нуклеарну енергију (ИАЕА) Запорошкој електрани је неодговорна и у Секретаријату УН морају да схвате да свет хода по ивици, изјавила је портпаролка министартсва иностраних послова Русије Марија Захарова у интервјуу Спутњику.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

„Уједињене нације су у овом случају одиграле негативну улогу, не што она није конструктивна, по мом мишљењу, чак је и чудна и отвара више питања. Нажалост, то није само питање што ова инспекција није реализована, већ је та одлука одељења за безбедност Секретаријата УН покренула читав низ деструктивних догађаја. Инспекција није спроведена. Затим, режим у Кијеву је оценио овај став светске организације као апослутно зелено светло за његова деловања и почео да гранатира Запорошку електрану. То нису само непромишљене акције или које доводе до блокаде, већ су неодговорне“, рекла је Захарова.
Она је навела да у Секретаријату УН морају да схвате да свет хода по ивици.
„То нису опасни експерименти које спроводе научници зарад блага целог света, развоја и проналажења алтернативних извора енергије. То су злочиначке и незаконите акције кијевског режима, које су деструктивне, а последице неће бити ограничене на неки географски оквир. Врло добро се сећамо шта значе несреће у нуклеарној електрани. Цена тих последица је огромна“, истакла је она.
Према њеним речима, велико је питање како у Секретаријату УН не могу до краја да схвате и дају до знања оним сарадницима, који, очигледно под утицајем других земаља немају објективан став, већ, налазећи се под утицајем одговарајућих сила, не могу да донесу исправну одлуку.
Одлука која је блокирала одлазак генералног директора ИАЕА Рафаела Гросија у међународну инспекцију Запорошке нуклеарне електране, је неодговорна и повлачи за собом низ најопаснијих догађаја, закључила је Захарова.
Руска страна и руководство ИАЕА је 3. јуна усагласило маршруту и распоред кретања међународне мисије у Запорошкој електрани. Мисију су чинили и истакнути стручњаци из низа земаља, као и генерални директор ИАЕА Рафаел Гроси.
Министарство иностраних послова Русије је саопштило да је мисију спречио департман за безбедност Секретаријата УН.
Украјинска војска је гађала из вишецевних бацача ракета „Ураган“ нуклеарну електрану Запорожје у Енергодару. Фрагменти и ракетни мотор пали су на око 400 метара од погонске јединице станице. Приликом приближавања енергетским блоковима, ракета је избацила фрагментациону муницију. У погођеном подручју нашло се суво складиште истрошеног нуклеарног горива и пункт аутоматизоване контроле радијационе ситуације. Ударни елементи оштетили су зграде управе и територију складишта.
Рафаел Гроси раније је изразио забринутост због ракетирања нуклеарне електране у Запорожју. Према његовим речима, војна дејства која доводе безбедност Запорошке нуклеарке у опасност су „апсолутно неприхватљива и морају се спречити по сваку цену“. Гроси је истакао да је спреман да предводи мисију експерата ИАЕА за безбедност, заштиту и заштитне мере у нуклеарним електранама. Од почетка специјалне операције, украјинске снаге су више пута покушавале да нападну територију нуклеарне електране. У више артиљеријских напада на територији електране избио је пожар и прекинута два далековода неопходна за рад агрегата. У нуклеарки је без струје део опреме блока број 3, а смањена је произведена снага блока број 4.
Нуклеарна електрана Запорожје се налази на левој обали Дњепра, у близини града Енергодара. То је највећа нуклеарна електрана у Европи по броју блокова и капацитету. Станица има шест енергетских блокова ВВЕР-1000, сваки капацитета 1 гигават.
Електрану од марта чува руска војска. Министарство спољних послова Русије истакло је оправданост преузимања контроле над електраном од стране руске војске у смислу спречавања цурења нуклеарних и радиоактивних материјала. Министарство је такође подсетило да станицу тренутно контролише украјински оператор.
Зграда Министарства спољних послова Русије - Sputnik Србија, 1920, 08.08.2022
РУСИЈА
Москва: Нападом на Запорошку електрану Кијев узима за таоце читаву Европу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала