- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Ситуација Пешић – Теодосић: Играч таквог калибра не може да буде „прецртан“

© Фото : fiba.basketballРепрезентативац Србије Милош Теодосић
Репрезентативац Србије Милош Теодосић - Sputnik Србија, 1920, 10.08.2022
Пратите нас
Светислав Пешић одрекао се услуга Милоша Теодосића за наредне репрезентативне акције и то је подигло много буре у јавности. Самим тим што селектор није још изашао и рекао разлоге допринело је да се бура не смирује. Зато о целој причи разговарамо са бившим кошаркашем Црвене звезде Владимиром Кузмановићем.
Кузмановић у јављању за Спутњик одмах истиче да се још не знају сви детаљи, да не стаје ни на чију страну, али да неке ствари јесу за коментар.
Највише чињеница да Теодосићу није речено да неће бити део репрезентације пре почетка припрема или можда на крају припрема. А, не овако после седам дана окупљања.
„Вест је снажно одјекнула. Можда је и незамислива у неким смислу, јер је Кари Пешић дошао као спасилац репрезентације, освојио је шта је освојио у каријери. А на другој страни је играч који је увек долазио када је био здрав, био је на располагању у свим моментима, па и у прозорима. За њега се везала репрезентација, јер је он је икона ове репрезентације у сваком смислу. А, када медији бомбастично пренесу да је Теодосић „прецртан“, онда то звучи ружно јер играч таквог калибра не може да буде „прецртан“, објашњава Кузмановић.
Додаје Кузмановић да је прича могла да оде у другачијем смеру, како би цела репрезентација заједно са стручним штабом деловала као целина.
„Немамо баш толико играча који могу да га замене. Пешић је изјавио да ће се огласити по том питању, мислим да је моменат већ прошао и створила се поларизација у јавном мњењу, а то никоме не одговора. Све ми је деловало невероватно, мислио сам да је новинарска измишљотина. А, онда се појавио снимак где видимо све играче, што значи да су сви заједно и страшно ми је криво што селектор Пешић није ту јер је прича могла да иде у супротном правцу, да се њих двојица, уколико било шта шкрипи, на много другачији начин презентују јавности. Да би цела екипа са стручним штабом деловала као целина. А, онда долази и информација да се Аврамовић повредио“.
Плејмејкерска позиција сада је спала на два имена – Василија Мицића и Огњена Јарамаза. Теодосића и Аврамовића нећемо гледати из различитих разлога.
„Неки постављају солуцију да је Недовић плејмејкер, што он није. Остајемо са два имена и не уклапа ми се, уз поштовање свега што је Пешић урадио, да једно такво име попут Теодосића не може да допринесе репрезентацији, барем у минијатури од неких 10 минута, у нечему што су њих двојица могли да се договоре. Остајемо на Мицићу и Јарамазу и не дај Боже да се један поведи, да повреди прста, да га заболи стомак или добије пет личних грешака – и у озбиљном смо проблему“, истиче Кузмановић.
Дошла је репрезентација Србије до парадоксалне ситуације. У исто време има много великих имена, много МВП различитих такмичења, али то у исто време значи да је теже поделити одговорност у тиму.
Да ли је ту зашкрипало?
„Може да шрипи, али је онда стручни штаб заслужан да обавести јавност на време. Тео није морао да се појави на припремама ако из неког разлога не одговара концепцији. Није се она променила у последњих пет дана или 10. Зато, ако је постојао неки план, а мислим да није, мислим да је нешто додатно испровоцирало целу причу да ли на тренинзима или приватно, онда му је као МВП Еврокупа требало рећи пред ангажовање. Не сумњам да код Теа постоји жеља да игра. Не делује ми да да је хтео да се све врти око њега или да је био реметилачки фактор ако се не врти“.

„Ако репрезентација направи успех – ми сви ђутимо“

Све ће знати када будемо имали увид у коначни резултат репрезентације. До тада, многи негативно гледају на све што се догађа.
„Пред Каријем је велики задатак, јавност је доста на страни Теодосића, много је изјава. Сада, шта, чекамо неки пораз да бисмо рекли да је био лош потез? Било је ситуација са Радмановићем и Шћепановићем, али ако уђе у финале или узме злато ми сви ђутимо. Пешић мора да сачека тај епилог, али до тада ће се незадовољство показивати код сваког пораза. Није се често играч таквог калибра изостављао у току припрема. То се не ради са играчем оваквог калибра, синоним је за репрезентацију. Појављивао се често када многи други нису“.
Дакле, проблем је начин на који је све одрађено, а у исто време све ће зависити од коначног резултата?
„Тако је, тако је. Ако су сви играчи били са Теом, а нешто крене лоше, ствара се лоша атмосфера. Већ од наредних утакмица ће све утакмице под великом лупом јавности. И ако се деси да неки од играча закажу, онда под великом лупом јавности одлазимо на Европско првенство. Да је Тео остао до краја припрема, можда би се и јавност уверила да он не може. Колико год се ми ложили да смо фаворити, нама следе две утакмице квалификација за Светско првенство које одређују расположење играча“.
Светислав Кари Пешић – селектор кошаркашке репрезетације Србије - Sputnik Србија, 1920, 09.08.2022
СПОРТ
Пешић прешао Рубикон
Закључак?
„Све је чудно, жао ми је што је дошло до овога, не стајем ни на чију страну, али мислим да је селектор требало исти дан да изађе пред медије и објасни шта се догодило. Посебно сада после повреде Аврамовића. До пре два дана није било опције да са нечим морамо, а сада смо у таквој ситуацији. Његова повреда сада мења доста тога, пита се и клуб... Једино ако се нешто десило на личном плану између Теа и Пешића, у шта не желим да верујем. Имамо тренутно велике играче у тиму, али репрезентативно је највећи Теодосић“, закључио је Кузмановић.
Чекајући 15. август када би Пешић требало јавности да образложи своју одлуку...
Словеначки кошаркаш Лука Дончић - Далас против Финикса - Sputnik Србија, 1920, 10.08.2022
СПОРТ
Лука Дончић као сав обичан свет /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала