- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Суоснивач шведске канцеларије „Амнести интернешенела“ поднео оставку

© AP Photo / Efrem LukatskyУкрајински војници поред америчке хаубице М777
Украјински војници поред америчке хаубице М777 - Sputnik Србија, 1920, 10.08.2022
Пратите нас
Суоснивач шведске канцеларије „Амнести интернешенела“ Пер Вестберг поднео је оставку због неслагања са извештајем активиста за људска права о злочинима Оружаних снага Украјине.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

„Завршавам своју дугу и плодну сарадњу (са овом организацијом)“, рекао је он у интервјуу за „Свенска Дагбладет“.
Према његовим речима, „Амнести интернешенел“ прво се бавио ослобађањем затвореника, али је потом „проширио свој мандат“.
Раније су активисти за људска права анализирали дејства Оружаних снага Украјине и дошли до закључка да украјински војници крше међународне норме распоређујући оружје у школе и болнице у градовима, чиме угрожавају цивилно становништво. Аутори извештаја подсећају да то што су у одбрамбеној позицији не ослобађа кијевске снаге од поштовања правила.

Специјална војна операција у Украјини

Председник Русије Владимир Путин је 24. фебруара објавио о почетку војне операције демилитаризације Украјине. Он је у обраћању суграђанима рекао да околности „захтевају одлучну и хитну акцију“, пошто су се републике Донбаса обратиле Москви за помоћ. Путин је истакао да је циљ операције „заштита људи који су већ осам година изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима“. За то је, према његовим речима, планирано да се изврши „демилитаризација и денацификација Украјине“ и да се приведу правди сви ратни злочинци одговорни за „крваве злочине над цивилима“ у Донбасу.
Документи - Sputnik Србија, 1920, 07.08.2022
СВЕТ
„Амнести интернешенел“ о извештају о Украјини: Приоритет ─ заштита цивила
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала