- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

УН: За сада нема претњи по бродове са житом из Украјине, као ни кршења услова Прехрамбеног споразума

© Sputnik / Уђи у базу фотографијаТеретни брод "Разони" са украјинским кукурузом
Теретни брод Разони са украјинским кукурузом  - Sputnik Србија, 1920, 10.08.2022
Пратите нас
Заједнички координациони центар (ЗКЦ) у Истанбулу до сада није добијао никакве информације о било каквим претњама по бродове, који плове у оквиру Прехрамбеног споразума, изјавио је привремени координатор испред Уједињених нација у ЗКЦ у Истанбулу Фред Кени.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

„За сада нисмо имали никаквих проблема са било којим бродом, такође није било обавештења ни о каквим плутајућим претњама“, истакао је он, одговарајући на питање постоји ли опасност од мина.

Истовремено, он је на онлајн брифингу нагласио да у случају настанка опасности по брод, Центар може да сугерише пловилу да се заустави или окрене.
Координатор УН је још нагласио да Центар за сада није открио на бродовима, који превозе храну из Украјине, било каква кршења услова Прехрамбеног споразума.
Кени је оценио да је циљ који подразумева да се из Украјине поморским путем може извести два до пет милиона тона хране за месец дана у оквиру Прехрамбеног споразума остварив.
С друге стране, украјинско Министарство инфраструктуре саопштило је да је од почетка специјалне операције, други страни брод упловио у луку Черноморск у Одеској области ради утовара жита.
Наводи се да је у питању „ОСПРЕЈ С“. који треба да преузме 30 хиљада тона кукуруза.
Шестог августа у луку Черноморск стигао је брод „ФУЛМАР С“ први брод од почетка специјалне операције Русије у Украјини.
У Истанбулу су 22. јула потписани мултилатерални споразуми о укидању ограничења на испоруку за извор руских производа и помоћи Русије при извозу украјинског жита. Споразум који су потписали представници Русије, Турске, Украјине и УН предвиђа извоз украјинског жита и ђубрива преко Црног мора из три луке, укључујући Одесу.
Министар одбране Турске Хулуси Акар објавио је 27. јула да је почео са радом координациони центар за жито у Истанбулу. Делатност центра чије седиште је на турском Универзитету Министарства одбране координисаће Уједињене нације. У саставу центра су представници Русије, Украјине, Турске и УН.
 Почетак рада заједничког координационог центра за жито у Истанбулу. - Sputnik Србија, 1920, 27.07.2022
РУСИЈА
Блумберг: 50 милиона тона жита могло би до краја године бити извезено из Русије и Украјине
Истанбул - Sputnik Србија, 1920, 06.08.2022
РУСИЈА
Брод са 33.000 тона кукуруза из Одесе стигао у Истанбул
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала