- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Водостаји близу историјског минимума: Критично код Чортановаца и Футога

© Tanjug / NENAD MIHAJLOVICНови Сад
Нови Сад - Sputnik Србија, 1920, 10.08.2022
Пратите нас
Због ниских водостаја, на рекама у Србији појачан је надзор како би се обезбедила несметана пловидба. Сигнализација усмерава бродове да се не би насукали.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Како би се обезбедио несметани речни транспорт за викенд је интервенисано на две кризне тачке на Дунаву и једној на Сави - како би се добила и дубина и ширина пловног пута. Наше реке су пловне, али ситуација је под сталним надзором.
Начелник одељења Лучке капетаније Милан Николић наводи за РТС да је ситуација на пловним путевима у Србији повољна, да нема насуканих бродова и да се свакодневно обавља обилазак терена.
„Ситуација на пловним путевима је у складу са екстремно ниском водом да кажемо повољна, Нема никаквих бродова који су се насукали и пловила Дирекције за водне путеве свакодневно обилазе терен, поготово на критичним секторима око Чортановаца и Футога, мере дубину и ширину пловног пута и у складу са хидролошком ситуацијом и расположивим дубинама померају плутајуће ознака и обављају додатна обележавања, а све у циљу да се обезбеди безбедна пловидба свих учесника у водном саобраћају“, наводи Николић.
Николић указује да се свакодневно прати кретање речног наноса уколико неки спруд сузи пловни пут, како би се обезбедио минимум загарантованих дубина при екстремно ниским водостајима.
© Tanjug / NENAD MIHAJLOVICНовосађани шетају Дунавом
Новосађани шетају Дунавом - Sputnik Србија, 1920, 10.08.2022
Новосађани шетају Дунавом
Говорећи о стању на Тиси, Николић каже да нема проблема, иако се, како каже, и њен водостај налази на ниском и средње ниском нивоу за ово доба године.
„Ограничена је пловидба и на делу Саве од 84 до 107 километра где је сужен пловни пут на 40 метара, екстремно је ниска вода, али у датом условима сви чинимо све како би сви учесници пловидбе имали обезбеђене минималне услове за пловидбу“, наводи Николић.
Указује да док год не падне нека већа количина кише неће бити повољнијих услова за пловидбу.
Власницима пловила саветује да се придржавају свих упутстава и наредби које лучке капетаније издају, прате сигнализацију, да воде рачуна у пловидби и да се придржавају обичаја у пловидби и праксе, и да слушају савете и старијих лађара и колега лучке капетаније.
Водостај Саве код Шапца од јутрос је минус 110, што је близу историјског минимума који је забележен 2003. године када је износио минус 119.
Нормализација речног саобраћаја на Сави код Шапца се очекује у октобру, јавља репортерка РТС-а.
Последице суше - Sputnik Србија, 1920, 19.07.2022
ДРУШТВО
Да ли је 2022. најсушнија година у Србији: Водостаји близу биолошког минимума, укључени аларми
Пешчани спрудови на Дунаву - Sputnik Србија, 1920, 03.08.2022
ДРУШТВО
Новосађани шетају Дунавом: Израњају пешчана острва, стају бродови /фото/
Ниво Дунава код Новог Сада опао је за два метра - Sputnik Србија, 1920, 06.08.2022
ЕКОНОМИЈА
Суша ће тек узимати данак: Пројеката има, а наводњавање тапка у месту
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала