- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Чувени српски вирусолог: У „Спутњик Ве“ ниједног тренутка нисам посумњала

© Sputnik / Александр Кряжев / Уђи у базу фотографијаАмпула вакцине против вируса корона "Спутњик лајт"
Ампула вакцине против вируса корона Спутњик лајт - Sputnik Србија, 1920, 11.08.2022
Пратите нас
Прва вакцина против вируса корона на свету ─ „Спутњик Ве“ (Sputnik V) регистрована је на данашњи дан пре тачно две године. Искуство примене руске вакцине широм света доказало је њену максималну безбедност и ефикасност у борби против ковида 19, а исто су показали и званични подаци Министарства здравља Србије.
Чувени српски вирусолог Ана Глигић коментарише за Спутњик како ни у једном тренутку није посумњала у квалитет и предности вакцине коју је развило Министарство одбране Руске Федерације у сарадњи са националним истраживачким центром за епидемиологију и микробиологију – институтом Гамалеј.
Жао ми је што ја сама нисам могла, због првобитне старосне границе, да добијем Спутњик Ве. Највише сам веровала тој вакцини. Прочитала сам у Ланцету како је прављена, колико различитих јединица је садржала, а имала сам поверења будући да сам била на специјализацији у московским институтима. Знала сам да добро раде, имали су својевремено у Русији и добру полио вакцину.
Управо је поменути Ланцет, иначе један од најстаријих и најпознатих медицинских часописа у свету, који се сматра једним од најпрестижнијих медицинских гласила, објавио позитивну рецензију руске вакцине, описујући је као безбедну и ефективну.
Поред тога што је Србија била једна од првих земаља које је започела имунизацију свог становништва вакцином Спутњик Ве, почетком јуна 2021. постала је и прва земља у Европи која је отпочела са производњом исте на нинституту за вирусологију, вакцине и серуме Торлак.
© Sputnik / Лола ЂорђевићИнститут „Торлак“
Институт „Торлак“ - Sputnik Србија, 1920, 11.08.2022
Институт „Торлак“
Средином октобра исте године, национални регулатор – Агенција за лекове и медицинска средства, одобрила је њену употребу. Процењује се да је до краја прошле године у Србији произведено пет и по милиона Спутњик Ве вакцина.
Србија је прва и једина земља у Европи која производи вакцину Спутњик В. Захвални смо нашим руским пријатељима на спремности да са нама поделе знање и технологије неопходне за производњу ове вакцине. Оно што је за друге земље строго чувана тајна, Русија је са нама била спремна да подели када нам је то било најпотребније. Тако то раде прави пријатељи и ми им то никада нећемо заборавити, изјавио је тада председник Међувладиног комитета за сарадњу са Русијом, Ненад Поповић.
Поред руског Фонда за директне инвестиције који је ефективност Спутњика Ве проценио на 97,6 одсто, према резултатима анализе података прикупљених од 3,8 милиона вакцинисаних руских грађана, до сличних закључака су дошле и мађарска влада, Уједињени Арапски Емирати, министарства здравља Аргентине, Бахреина, Филипина, Мексика и других. У Мађарској је број случајева оболелих од вируса на 100 хиљада вакцинисаних био мањи код руске вакцине у поређењу са другима, у Емиратима је ефективност вакцине износила 97,8 одсто, Бахреину 94,3, Аргентини 94, Мексику 93 одсто.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала