- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија: Летонија нас оптужује за тероризам, док се њени грађани боре као страни плаћеници у Украјини

© Sputnik / Алексей Майшев / Уђи у базу фотографијаЗграда Министарства спољних послова Русије
Зграда Министарства спољних послова Русије - Sputnik Србија, 1920, 11.08.2022
Пратите нас
Одлуку о проглашењу Русије „државом – спонзором тероризма“ донела је земља, чије власти отворено величају нацизам и терористе из „Азова“ (терористичка организација забрањена у Русији), док је позив на обустављање издавања виза руским држављанима још један одраз русофобије, саопштило је руско Министарство иностраних послова.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

„Одлука Сејма Летоније да ‘прогласи Русију државом која спонзорише тероризам’, као и позив на престанак издавања туристичких виза руским држављанима су још један одраз русофобије, која је одавно постала обележје летонске спољне политике“, наводи се у саопштењу.

Додаје се и да је позив на обустављање издавања виза Русима у супротности са међународним правом и да овакви потези представљају кршење суверене равноправности држава, која је утврђена Повељом Уједињених нација.
Министарство сматра да летонски парламентарци треба да престану да се баве провокацијама и да се посвете интересима своје земље и грађана.
Истиче се да летонске власти „отворено величају нацизам, подстичу нацистичке саучеснике и охрабрују слање сопствених грађана као плаћеника у Украјину”.
Како је претходно објављено на сајту летонског парламента, усвојена је изјава у којој је Русија проглашена за државу која подржава тероризам“, а дејства против становништва Украјине сматрају се тероризмом.
Посланици су позвали земље Европске уније да „одмах престану са издавањем туристичких и улазних виза“ Русима и Белорусима. Ова мера се разматра у контексту седмог пакета европских санкција.

Специјална војна операција у Украјини

Председник Русије Владимир Путин је 24. фебруара објавио о почетку војне операције демилитаризације Украјине. Он је у обраћању суграђанима рекао да околности „захтевају одлучну и хитну акцију“, пошто су се републике Донбаса обратиле Москви за помоћ. Путин је истакао да је циљ операције „заштита људи који су већ осам година изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима“. За то је, према његовим речима, планирано да се изврши „демилитаризација и денацификација Украјине“ и да се приведу правди сви ратни злочинци одговорни за „крваве злочине над цивилима“ у Донбасу.
Министарство одбране Русије редовно наглашава да руска војска не наноси никакве ударе по градовима Украјине: војна инфраструктура се онеспособљава високопрецизним средствима.
Руско министарство спољних послова - Sputnik Србија, 1920, 11.08.2022
РУСИЈА
Москва: Одлука Риге најнижа врста ксенофобије, одговор ће заболети
Портпаролка Министарства спољних послова Марија Захарова - Sputnik Србија, 1920, 09.08.2022
РУСИЈА
„Седи, један“: Захарова одговорила на идеју да се Русима забрани издавање туристичких виза
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала