- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

„Седи, један“: Захарова одговорила на идеју да се Русима забрани издавање туристичких виза

© Пресс-служба МИД РФ / Уђи у базу фотографијаПортпаролка Министарства спољних послова Марија Захарова
Портпаролка Министарства спољних послова Марија Захарова - Sputnik Србија, 1920, 09.08.2022
Пратите нас
Естонска премијерка Каја Калас позвала је да се обустави издавање туристичких виза држављанима Русије. Портпаролка руског Министарства иностраних послова Марија Захарова одмах је узвратила, оштро критикујући стручност естонске политичарке и њено познавање људских права.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

„Посета Европи је привилегија, а не људско право. Авиосаобраћај из Русије је затворен. То значи да док земље шенген-зоне настављају са издавањем виза Русији, терет сносе руски суседи (Естонија, Финска, Летонија). Треба престати са издавањем туристичких виза Русима одмах“, написала је Калас на друштвеним мрежама.

На то је Захарова одговорила: „Седи, Каја, један“.
Према речима портпаролке, у међународној пракси постоје бројни документи, који гарантују људско право на кретање. Она је подсетила на одредбе оснивачких докумената ОЕБС-а, Међународни споразум о грађанским и политичким правима, Декларацију о људским правима, Европску конвенцију о људским правима.
Како је истакла, „слобода је постала стварност, коју стотине милиона људи у свим државама региона узимају здраво за готово“.
Поред тога, она је нагласила да је слобода кретања обавезан услов за уживање широког спектра грађанских, политичких, економских, социјалних и културних права, укључујући она од којих одступања нису дозвољена (право на живот и право на слободу од мучења и тако даље).

„Зачуђени сте што високи функционер земље чланице ЕУ може да прича бесмислице на граници национализма? То је нормално. Она није својом заслугом постала премијерка, наследила је ту позицију, по рођењу добивши све преко везе: место у партији, позицију у Влади“, закључила је дипломата.

Захарова је, такође, истакла да чланице ЕУ, на основу њихових обавеза, немају право да у потпуности ограничавају издавање шенгенских виза целом народу, а ако то и ураде, моментално ће признати сопствени национализам.

Не подржавају све чланице ЕУ естонски предлог

Према писању листа „Фајненшел Тајмс“, неке чланице Европске уније нису подржале предлог естонске премијерке о забрани издавања улазних виза свим држављанима Русије.
Према наводима издања, неименовани представник ЕУ је поставио питање естонској премијерки како ће се уопште одвијати комуникација, ако се у потпуности забрани путовање у ЕУ свим руским грађанима.
Како се истиче, представник је додао да Руси који не подржавају спровођење специјалне операције у Украјини такође треба да имају могућност путовања.
Због специјалне операције Русије у Украјини, Естонија је престала да издаје туристичке визе руским држављанима. Крајем јула, Естонија је такође саопштила да престаје да издаје боравишне и студентске визе држављанима Русије и Белорусије.
Раније је министар иностраних послова Естоније Урмас Рејнсалу предложио да се у следећи пакет санкција против Русије укључи забрана издавања улазних виза у Европску унију руским држављанима. Он је истакао да је Естонија обуставила издавање туристичких виза руским држављанима, али да они настављају да пристижу у земљу, користећи визе добијене у другим државама Шенгенске зоне. Због тога, како је навео, потребна су општеевропска ограничења.
Министарство иностраних послова Русије је, одговарајући на питање да ли постоји ризик да ће земље ЕУ ограничити визе обичним грађанима Русије саопштило да Москва мора бити спремна на сваки развој догађаја због могуће визне дискриминације Руса, али да власти ЕУ морају да схвате да све њихове непријатељске акције по том питању неће остати без пропорционале реакције Москве.
Поглед на московски Кремљ - Sputnik Србија, 1920, 09.08.2022
РУСИЈА
Хитлерове идеје: Москва о позиву Зеленског да се Русима забрани одлазак на Запад
Страница загранпаспорта с российской визой  - Sputnik Србија, 1920, 06.08.2022
РУСИЈА
Бугарска и Летонија обуставиле издавање виза Русима
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала