- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија у СБ УН: Свет на ивици нуклеарне катастрофе

© Sputnik / Нэнси Сисель / Уђи у базу фотографијаСтални представник Русије у УН Василиј Небензја
Стални представник Русије у УН Василиј Небензја - Sputnik Србија, 1920, 11.08.2022
Пратите нас
Злочиначке акције Кијева у погледу Запорошке нуклеарне електране гурају свет на ивицу нуклеарне катастрофе, саопштио је стални представник Русије при УН Василиј Небензја у СБ УН.

„Праве размере нуклеарне катастрофе у Запорошкој нуклеарној централи је тешко и замислити. У овом случају, одговорност за то ће пасти на западне спонзоре Кијева“, рекао је Небензја.

Он је истакао да је зрачење у Запорошкој нуклеарној централи, за сада, у оквиру дозвољеног, али ако се настави гранатирање украјинске војске, питање докле ће тако бити.
Он је позвао стручњаке из Међународне агенције за атомску енергију да посете централу и изразио наду да у садашњим околностима генерални секретар УН "схвата колика је његова одговорност" и да неће спречавати спровођење ове мисије преко њему одговорних служби.
"С наше стране, спремни смо да пружимо максималну могућу помоћ у решавању свих организационих питања. Сматрамо оправданим да представници Међународне агенције за атомску енергију стигну у Запорошку нуклеарну електрану што је пре могуће - можда чак и пре краја августа", нагласио је руски дипломата.
Небензја је назвао апсурдним оптужбе Кијева да Русија, наводно, гранатира електрану.
"Те пропагандне претње преузима западна штампа. Све то је против здравог разума, пошто Запорошку електрану контролише руска војска", рекао је дипломата.
"Елементарна логика нам говори да наши војници немају никаквог разлога да гранатирају ни станицу, ни град, ни сами себе", додао је он.
Обраћајући се присутнима, Небензја је оптужио Запад да покушава да оптужи Русију за све што се дешава у Украјини. Он је истакао да Русија не користи нуклеарне објекте у Украјини у војне сврхе и назвао штетном логику Запада у ситуацији око Запорошке нуклеарне станице.

Руски дипломата упозорава: У случају повлачења руских снага из Запорошке електране, Кијев ће је искористити за страшне провокације.

Украјинске снаге су више пута од почетка специјалне војне операције изводили нападе на територију Запорошке нуклеарне електране. Учестало гранатирање је почело 5. августа. Ноћу 7. августа украјинска војска је извела ракетни напад системом "Ураган", делови ракете су пали на око 400 метара од енергоблока. Од тада два енергоблока не раде пуним капацитетом.
Амбасадор Украјине при УН: Укинути Русији право вета у СБ - Sputnik Србија, 1920, 11.08.2022
РУСИЈА
СБ УН о Запорошкој нуклеарки; Шеф ИАЕА: Нема непосредне претње; САД: Москва да повуче војску
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала