- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Руски дипломата: Русија није прекршила Будимпештански меморандум

© AP Photo / Ted S. Warren,Нуклеарно оружје
Нуклеарно оружје - Sputnik Србија, 1920, 11.08.2022
Пратите нас
Оптужбе на рачун Русије за кршење Будимпештанског меморандума су неодрживе, његов „правни темељ“ је поткопан много пре 2014. године, изјавио је на конференција Споразума о неширењу нуклеарног оружја заменик шефа руске делегације Андреј Белоусов.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

„Будимпештански меморандум, који је у суштини политичка декларација, као и други слични документи, заснован је на основним нормама међународног права и принципима Уједињених нација и ОЕБС-а“, рекао је он.
Како је дипломата навео, противници Русије су већ неколико пута погазили ове принципе и тиме, мада не директно, доводили у питање ефикасност Будимпештанског меморандума.

„Међу догађајима, који су омогућили да се дође до оваквог закључка, споменућу бомбардовање Југославије, фактичко отцепљење Косова на које је утицао директан притисак САД и њихових савезника, умешаност западних земаља у унутрашње ствари Украјине 2004. године, које су довеле до преврата у тој земљи под маском демократских процеса“, навео је Белоусов.

Он је истакао, да је на овакав начин, правни темељ још пре 2014. године био поткопан. То је разлог што оптужбе да га Русија крши су једноставно неодрживе, нагласио је он.
Оне земље, које шире неосноване и лажне општужбе против Русије, покушавајући да је дискредитују, демонизирају и изолују, морају да спроведу објективну анализу својих деструктивних акција, међу којима и на тему нарушавања међународног права, истакао је Белоусов.
Он сматра да се у будућности може очекивати од земаља чланица НАТО-а да оправдавају примену нукеларног наоружања и указао на то да ће НАТО добити статус нуклеарног војно-политичког блока, што је директно и наведено у финалној декларацији самита Алијансе у Мадриду.
Белоусов је објаснио да је у америчким документима прописана употреба нуклеарног оружја под изговором да постоје претње интересима САД или интересима њихових савезника.

„Анализом ове тезе се може доћи до закључка да су САД резервисале могућност да искористе нуклеарно наоружање у било ком тренутку, било којом приликом и против било које државе, једноставно могу да наведу да су угрожени. То је реална претња нуклеарним ратом. Посебно, с обзиром на то да су САД једина држава која је у пракси применила свој нуклеарни арсенал, закључио је он.

Белоусов је подсетио да покушаји Русије крајем 2021. године да се смање тензије са САД-ом, да се ситуација у Европи и свету учини стабилнијом и предвидљивијом, нису наишли ни на подршку ни на разумевање САД и њихових савезника у НАТО-у.
Након распада СССР-а Кијев је наследио значајан арсенал нуклеарног наоружања. Ипак, 1994. године су Украјина, Русија, САД и Велика Британија потписале Будимпештански меморандум, који је служио као међународни споразум о безбедносним гаранцијама у вези са приступањем Украјине Споразуму о неширењу нуклеарног оружја. Према том споразуму, нуклеарни арсенал на украјинској територији је ликвидиран, а нуклеарне силе су се обавезале да ће гарантовати Кијеву безбедност.
Заменик министра спољних послова Русије Сергеј Рјабков - Sputnik Србија, 1920, 09.08.2022
РУСИЈА
Москва о заоштравању ситуације око СТАРТ-а: Намера Вашингтона изгледала је као провокација
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала