- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Шолц о забрани издавања шенгенских виза Русима: Тешко могу да то замислим

© AP Photo / Olivier MatthysНемачки канцелар Олаф Шолц
Немачки канцелар Олаф Шолц - Sputnik Србија, 1920, 11.08.2022
Пратите нас
Немачки канцелар Олаф Шолц је коментарисао могућност забране издавања шенгенских виза грађанима Русије и истакао да тешко може то да замисли.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Ову вест је коментарисао и стални представник Русије при Европској унији Владимир Чижов који се нада да ће у Бриселу преовладати здрав разум и да се неће широко развити идеја о забрани издавања шенгенских виза Русима. Он је истакао да ће у супротном Европска унија бити изолована од остатка света.
Што се тиче посете председника Русије Владимира Путина Немачкој, Шолц је изјавио да за сада није размишљао када би могао Путин да посети Немачку, али је навео да су услови за ту посету прекид специјалне војне операције у Украјини и мировни споразум између Москве и Кијева, који не би требало да има карактер присилног мира.
Према његовим речима, специјална операција је узрок свих санкција, узрок тога да сви троше више новца на Бундесвер, како би се Немачка наоружала у случају било каквог напада.

„То је разлог што Украјини испоручујемо оружје. А шта би сада требало да се догоди ─ потребно је да Русија призна да треба да се договори са Украјином, али то не треба да доведе до присилног мира. Међутим, сигуран сам да до тога не би требало и неће доћи. То су задаци о којима је сада реч“, додао је Шолц.

Раније је званични представник немачке владе Штефен Хебештрајт изјавио да у немачкој влади нема јединственог става на тему забране издавања шенгенских виза Русима. Немачка влада је изнела на разматрање нацрт одлуке ЕУ о забрани издавања шенгенских виза руским грађанима у оквиру још једног санкционог пакета.
Москва сматра да је предлог да се забрани издавање шенгенских виза свим грађанима Русије манифестација шовинизма и да такве изјаве европских политичара неће остати без последица, као и да ће Русија морати да одговори на њих, истакао је заменик директора Одељења за информације и штампу Министарства иностраних пословаРусије Иван Нечајев.

Како је навео потпредседник Савета федерације Русије Константин Косачов, предлог да се Русима ускрати право на шенгенске визе је у супротности са обавезама ЕУ у сфери људских права и прописима саме Европске уније.
Захтев за Шенгенску визу - Sputnik Србија, 1920, 11.08.2022
РУСИЈА
Естонија затвара границу за Русе са шенгенским визама
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала