- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

„Вашингтон пост“: Русија преузела контролу над рудама у Украјини вредним 12 хиљада милијарди долара

© Sputnik / Игорь Маслов / Уђи у базу фотографијаРудник, Донбас
Рудник, Донбас - Sputnik Србија, 1920, 11.08.2022
Пратите нас
Русија је током специјалне операције у Украјини преузела контролу над рудним богатством Украјине, чија се вредност процењује на најмање 12,4 билиона долара, објавио је „Вашингтон пост“. Према наводима, настала ситуација има директне последице по енергетску безбедност Запада.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

У чланку се наводи да је ситуација анализирана на захтев листа канадске компаније „СекДев“, специјализоване за процену геополитичких ризика.
Према писању листа, реч је о „скоро половини“ вредности ресурса на „2.209 налазишта, које је компанија проучила“.
У складу са наведеним закључцима, Украјина је до данас изгубила 63 одсто налазишта угља, 11 одсто налазишта нафте, 20 одсто налазишта природног гаса, 42 одсто налазишта метала и 33 одсто налазишта ретких земних елемената и других критични важних минерала, укључујући литијум.
Појашњава се да је један део тих ресурса припао Русији још након њеног уједињења са Кримом 2014. године.
Како је за лист изјавио суоснивач „СекДев“ Роберт Мага, настала ситуација има директне последице по енергетску безбедност Запада.
„Ако Европљани не могу брзо да диверзификују изворе нафте и гаса, остаће у великој мери зависни од руских угљоводоника“, истакао је овај канадски политиколог.
У чланку се такође наводи да ће то што је Украјина изгубила контролу над делом налазишта нафте и гаса, ретких земних метала, неопходних за производњу одређених високотехнолошких производа, може да „отежа потрагу Западне Европе за алтернативама увоза из Русије и Кине“.
На крају, „Вашингтон Пост“ цитира једног од украјинских стручњака, по чијем мишљењу, према најгорем сценарију развоја ситуације за Кијев, земља неће бити у стању да одржи индустријску економију.

Специјална војна операција у Украјини

Председник Русије Владимир Путин је 24. фебруара објавио о почетку војне операције демилитаризације Украјине. Он је у обраћању суграђанима рекао да околности „захтевају одлучну и хитну акцију“, пошто су се републике Донбаса обратиле Москви за помоћ. Путин је истакао да је циљ операције „заштита људи који су већ осам година изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима“. За то је, према његовим речима, планирано да се изврши „демилитаризација и денацификација Украјине“ и да се приведу правди сви ратни злочинци одговорни за „крваве злочине над цивилима“ у Донбасу.
Министарство одбране Русије редовно наглашава да руска војска не наноси никакве ударе по градовима Украјине: војна инфраструктура се онеспособљава високопрецизним средствима.
Угаљ у складишту фабрике Каскад у Кемеровској области - Sputnik Србија, 1920, 27.02.2022
РУСИЈА
Пред њим је будућност: Колико је богат Донбас
Компресорске станице на територији Краснодара - Sputnik Србија, 1920, 03.06.2020
У Европи никад више гасовода, а потреба за руским гасом и даље расте
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала