- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Нови мезимци фудбалских хипстера

© Фото: Принтскрин/You Tube/Sport360Турки Ал Шејк, власник Алмерије
Турки Ал Шејк, власник Алмерије - Sputnik Србија, 1920, 12.08.2022
Турки Ал Шејк, власник Алмерије
Пратите нас
Имали су Лестер, па Аустрију на Европском 2016, затим Ајакс са Тен Хагом, па Брајтон и „флоу фудбал“ Грејема Потера... Нови омиљени клуб за фудбалске хипстере широм света од сада ће бити Алмерија, која се овог лета вратила у шпанску Примеру.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Требало им је седам година да поново виде елитни ранг, а највеће заслуге иду на рачун новог власника клуба (пазите сад) – Туркин бин Абдула Мосена бин Абдула Латифа Ал Ал Шејка (то му је цело име), бившег министра спорта и садашњег председника Директората за забаву Саудијске Арабије.
Ал Шејк је купио Алмерију пре две године за око 20 милиона долара. Од тада, потрошио је још 30 милиона да је појача. Tо подразумева, између осталог, девет милиона евра које је платио Партизану за Умара Садика 2020. године и четири милиона евра за португласког везисту Самјуела Косту.
Ту су још и шпански десни бек Алехандро Позо, Аргентинац Лукас Робертоне, као и леви бек Серхио Акиаме, све истакнути фудбалери који су показали квалитете у сезони у којој је изборена промоција у Примеру.
Садик је допринео пласману у Примеру са 18 голова и 12 асистенција, а последњих дана све чешће се пише о његовом мултимилионском трансферу у Виљареал или Хетафе који би требало да износи близу 30 милиона евра. Део тог новца припашће и Партизану.
Фудбалска лопта - Sputnik Србија, 1920, 09.08.2022
СПОРТ
Шејк потврдио – Партизану стижу милиони из Шпаније
У овом клубу сe афирмисао и Уругвајац Дарвин Нуњез који је летос прешао у Ливерпул из Бенфике за 80 милиона евра, за дупло више него што га је Алмерија продала Португалцима (34 милиона евра).
Никола Мараш, некадашњи капитен Рада, као и млади голман Драган Росић, момак родом из Ужица, били су део тима који је изборио промоцију у виши ранг. Мараш је у међувремену отишао на позајмицу у Алавес, али је Алмерија откупила Срђана Бабића из Црвене звезде за 1,1 милион евра.
Иначе, током лета у Алмерију је стигао и суперталентовани нападач Партизана Марко Миловановић, бисер из Хумске који је плаћен 3,5 милиона евра.
© Фото : ФК Партизан / Мирослав ТодоровићМарко Миловановић
Марко Миловановић - Sputnik Србија, 1920, 11.08.2022
Марко Миловановић

Ал Шејк и довођење Месија

Газда клуба Ал Шејк је искористио свој утицај у новембру прошле године да на један друштвени догађај доведе у Алмерију лично и Лионела Месија, седмоструког освајача Златне лопте, а колико је издашан сведочи и податак да је 2020. лично поклонио 12 аутомобила Аудија А1 најсрећнијим купцима годишњих карата.
Алмерија, иначе, није први покушај инвеститора из Саудијске Арабије да уђе у фудбал. Током 2018. године Ал Шејк је купио египатски клуб Аласијути на који је потрошио милионе долара како би га ребрендирао у Пирамидс ФК и продао после две сезоне у којима је био трећи на табели.
Међутим, у Шпанији је стриктна контрола трошења новца лимитирала Ал Шејкове финансије. Прошле сезоне је покушао да доведе новог спонзора из Саудијске Арабије, али му је Ла Лига то забранила под изговором да сума у уговору није одговарајућа за друголигашки клуб и није му дозволила тај пословни потез.
Алмерија ће ове сезоне моћи да потроши само 65% од онога што је зарадила, а то је око 39 милиона долара на зараде фудбалера. Према Трансфермаркту, Алмерија има најскупљи тим у Сегунди, а њених 23 играча вреде 63 милиона евра.
„После опстанка Њукасла у Премијер лиги и промоције Алмерије у шпанску Примеру, имаћемо два клуба са саудијским власницима у највећим лигама европског фудбала. Неки то виде као очигледан доказ повратка саудијских инвеститора у фудбал, док га остали сматрају прањем новца кроз спорт. Која је веза између Алмерије и Њукасла? Још није утврђено“, каже Сајмон Чедвик, експерт за фудбалски маркетинг.
У сваком случају, пред газдама Алмерије су били овог лета велики изазови. Они су до старта нове сезоне и меча са Реалом из Мадрида (недеља, 14. август) имали задатак да реновирају Градски стадион капацитета 15.000 гледалаца за стандарде Ла Лиге, док су срећни навијачи Алмерије још славили повратак у елиту.
Ал Шејк још није довео капитално појачање за Примеру (за сада је најскупљи штопер Бразилац Каики из Сао Паула, 7 милиона евра), иако се навијачи надају доласку неких скупоцених звезда. Саудијац је 2019. у шали питао већ Леа Месија да ли хоће да заигра за његов тим. Можда баш Аргентинац буде газдин кец из рукава...
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала