Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Офанзива Србије у Латинској Америци: Руковање са Мадуром у деликатном тренутку

Пратите нас
Посета српског шефа дипломатије Николе Селаковића региону Латинске Америке била је, пре свега, мотивисана очигледном жељом Србије да се и она позиционира у контексту геополитичких и геоекономских промена и да се, у том смислу, приближи Венецуели и земљама у том делу света које су све више у фокусу великих сила, каже политиколог, др Рајко Петровић.
Коментаришући за Спутњик турнеју министра спољних послова Николе Селаковића по земљама Латинске Америке и његов састанак са председником Венецуеле у Каракасу Николасом Мадуром, Петровић каже да је ова посета јако добро одмерена и темпирана имајући у виду актуелне геополитичке околности.
„Читав латиноамерички простор је све више у фокусу како мањих и средњих држава света, тако и оних најмоћнијих као што су Сједињене Америчке Државе, Русија и Кина, јер је реч о огромном простору са преко 600 милиона становника и у новој прерасподели моћи на геополитичком и геоекономском нивоу свима је важно да имају што боље односе са тим земљама. Сама Венецуела је тренутно, а верујем да ће тако бити и наредних месеци и година, у фокусу светске политике јер је реч о земљи која има највеће светске резерве нафте, будући да је криза око дешавања у Украјини произвела ширу енергетску кризу на глобалном нивоу“, појашњава хиспаниста.

Србија се приближава латиноамеричким земљама

Како каже, нема никакве сумње да је лидер Венецуеле данас једна од најбитнијих политичких фигура на свету и да се многе државе и државници утркују да имају састанке са њим.
„Мадуро је недавно имао турнеју по Блиском истоку, посетио је Турску и Иран где су га дочекали највиши званичници и где је потписао важне уговоре. Председник Венецуеле је све битнији и Сједињеним Државама и америчком председнику Џозефу Бајдену, све више га желе као партнера, а не као непријатеља, наравно због енергетског потенцијала који Венецуела има, па је наша прва званична посета Венецуели након 12 година утолико значајнија“, оцењује Петровић.
Разговор министра Селаковића са Мадуром и венецуеланским министром спољних послова потврдили су оно што је, сматра наш саговорник, и до сада била пракса - да су две земље чврсто опредељене за поштовање међународног права и за очување суверенитета и територијалног интегритета свих међународно признатих земаља.
„Венецуела је свих ових година доследно и бескомпромисно, чак и у најтежим ситуацијама у којима се налазила попут 2019. године током своје унутрашње кризе, увек гласала у интересу Србије у различитим међународним организацијама и институцијама, и то се сигурно неће променити“, напомиње Петровић.

Продубљивање економске сарадње

Оно што је Србији потребно је, указује хиспаниста, да се продуби економска сарадња са Венецуелом, која са 30 милиона становника представља велико потенцијално тржиште за нашу робу:
„Са друге стране Венецуели је, као и генерално свим латиноамеричким земљама, од великог интереса да сарађују са европским земљама, укључујући и нашу, па мислим да је ово почетак једне интензивније сарадње, пре свега у области економије. Такође, у контексту енергетске кризе било би јако добро разматрати потенцијалне опције да и Венецуела у догледно време буде један од снабдевача нафтом наше земље.“
Према његовим речима, турнеја српског шефа дипломатије у Латинској Америци се слободно може окарактерисати као историјска.
„Он је дошао поводом инаугурације новог председника Колумбије Густава Петра, али је то искористио и разговарао са неким од највиших политичких представника Парагваја, Ел Салвадора и Костарике. Посету је започео на Куби где је такође утврђено да две земље немају никаква отворена питања и да билатерална сарадња на политичком плану фантастично функционише. Дакле, цела турнеја министра Селаковића у Латинској Америци је јако добро искоришћена да се унапреди економска и свака друга сарадња са тамношњим државама“, закључује Рајко Петровић за Спутњик.
Министар спољних послова Никола Селаковић састао се у Каракасу са председником Венецуеле Николасом Мадуром, са којим је разговарао о даљем јачању традиционално пријатељских односа двеју земаља. Шеф српске дипломатије захвалио је Мадуру на чврстој и принципијелној позицији Венецуеле по питању територијалног интегритета и суверенитета Србије и недвосмисленој и безусловној подршци коју нам ова држава пружа у међународним организацијама по питању од највишег националног значаја.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала