- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија: Нико у Савету безбедности УН није подржао украјинску верзију око Запорошке нуклеарке

© AP Photo / Seth WenigЧланови Савета безбедности УН на заседању у седишту Уједињених нација у Њујорку
Чланови Савета безбедности УН на заседању у седишту Уједињених нација у Њујорку - Sputnik Србија, 1920, 12.08.2022
Пратите нас
На седници Савета безбедности УН нико није подржао украјинску верзију догађаја око Запорошке нуклеарке, коју редовно гранатира украјинска војска оптужујући Москву за то, изјавио је заменик сталног представника Русије при УН Дмитриј Пољански.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

„Ту бесмислену украјинску верзију догађаја, током које су покушали да изнесу оптужбе на рачун Русије, нико није подржао и надамо се да ће успети да обуздају украјинско руководство од нових непромишљених провокација. Осим тога, надамо се да ће генерални секретар Међународне агенције за нуклеарну енергију (ИАЕА) Рафаел Гроси ускоро посетити Запорошку неклеарку и да му у томе неће засметати ни Украјинци, ни Секретаријат УН“, написао је Пољански на Телеграму.

Запорошка нуклеарна електрана

Нуклеарна електрана Запорожје се налази на левој обали Дњепра, у близини града Енергодара. То је највећа нуклеарна електрана у Европи по броју блокова и капацитету. Станица има шест енергетских блокова ВВЕР-1000, сваки капацитета 1 гигават.
Електрану од марта чува руска војска. Министарство спољних послова Русије истакло је оправданост преузимања контроле над електраном од стране руске војске у смислу спречавања цурења нуклеарних и радиоактивних материјала. Министарство је такође подсетило да станицу тренутно контролише украјински оператор.
Украјинска војска је гађала из вишецевних бацача ракета „Ураган“ нуклеарну електрану Запорожје у Енергодару. Фрагменти и ракетни мотор пали су на око 400 метара од погонске јединице станице. Приликом приближавања енергетским блоковима, ракета је избацила фрагментациону муницију. У погођеном подручју нашло се суво складиште истрошеног нуклеарног горива и пункт аутоматизоване контроле радијационе ситуације. Ударни елементи оштетили су зграде управе и територију складишта.
Амбасадор Украјине при УН: Укинути Русији право вета у СБ - Sputnik Србија, 1920, 11.08.2022
РУСИЈА
СБ УН о Запорошкој нуклеарки; Шеф ИАЕА: Нема непосредне претње; САД: Москва да повуче војску
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала