- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

„Вести нису добре“: Салман Ружди је на респиратору и не може да говори

© AP Photo / Grant PollardСалман Ружди
Салман Ружди - Sputnik Србија, 1920, 13.08.2022
Пратите нас
Британски писац Салман Ружди, кога је нападач више пута убо у врат и стомак на бини током предавања у америчкој савезној држави Њујорк, оперисан је и сада је на респиратору, саопштио је у петак увече његов агент Ендрју Вајли.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Он је навео да „вести нису добре“, да Ружди не може да говори и да би могао да изгуби једно око, преноси Танјуг писање Би-Би-Си-ја.
„Салман ће вероватно изгубити једно око, нерви у руци су му прекинути, а јетра му је избодена и оштећена“, рекао је Вајли.
Њујоршка полиција је саопштила да је привела Хадија Матара, нападача на чувеног писца, који је нападнут јуче док се спремао да одржи предавање у западном делу Њујорка.
Матар, 24-годишњи мушкарац из Фервјуа у Њу Џерсију, купио је карту да би присуствовао догађају, саопштила је полиција, пренео је Ројтерс.
Из полиције Њујорка су у званичном саопштењу поводом напада на Руждија навели како је нападач око 11.00 часова по локалном времену напао писца и водитеља, а писцу нанео убоде у пределу врата и стомака.
Извештач АП видео је како је мушкарац упао на бину у Институту Чаутауква и почео да удара или убада Руждија док су га представљали на почетку предавања.
Водитељ који је био са њим на бини, Хенри Рис, том приликом задобио је лакшу повреду главе и пребачен је у локалну болницу.
Полиција је на конференцији за новинаре саопштила да су особље и публика појурили на нападача и спустили га на земљу, а затим је ухапшен.
Верује се да осумњичени није имао саучеснике, а мотив напада још није познат.
Видео снимак објављен на друштвеним мрежама приказује тренутак када су присутни похрлили на бину да савладају нападача и помогну повређеним мушкарцима, преноси Би-Би-Си.
Полиција је саопштила да је доктор у публици Руждију одмах пружио прву помоћ.
Писац је затим хеликоптером пребачен у Универзитеску болницу питсбуршког медицинског центра Хамот, у којој га чува полиција, где је оперисан.
Ружди, рођен у Индији, славу је доживео са књигом „Деца поноћи“ 1981. године, којa је продатa у више од милион примерака само у Великој Британији.
Али његова четврта књига, „Сатански стихови“, објављена 1988., приморала га је да се крије скоро десет година.
Она је забрањена у Ирану од 1988. године, јер је многи муслимани сматрају богохулном.
Годину дана касније, тадашњи ирански лидер ајатолах Хомеини издао је фатву, или едикт, позивајући на Руждијеву смрт.
Напад на Салмана Руждија у Њујорку - Sputnik Србија, 1920, 12.08.2022
СВЕТ
Избоден писац Салман Ружди: Драма у Њујорку /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала