- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Како препознати болест по промени боје очију

CC0 / Pixabay / Људско око
Људско око - Sputnik Србија, 1920, 13.08.2022
Пратите нас
Први симптоми појединих болести често се виде у очима пацијента. Промена боје у ирису, ретини и другим деловима очне јабучице веома је забрињавајући сигнал. Свака, чак и најмања промена у очима треба да буде разлог за хитну посету лекару који ће спровести комплетан преглед, поставити тачну дијагнозу и одредити адекватан третман.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Према измењеном стању очију код човека се може посумњати на дијабетес, хипертензију, висок холестерол, Алцхајмерову болест и низ других озбиљних патологија.

Хепатитис

Један од карактеристичних симптома хепатитиса и других обољења јетре је жутило беоњаче ока. Ова промена боје очију настаје због жучи која улази у крвоток. Ако се обратите лекару чим приметите жутило, лечење хепатитиса биће много ефикасније.

Недостатак гвожђа (анемија)

Бледа боја доњих капака може указивати на мањак гвожђа у организму. Други знаци анемије су: умор, слабост, зујање у ушима, несвестица. Ако сте открили такве симптоме код себе, урадите тест за одређивање нивоа феритина (резерве гвожђа).

Меланом

Тамна тачка на шареници и неочекивана промена боје очију могу бити знаци који наговештавају малигне промене у организму. Појава таквих симптома је повод за темељни преглед код онколога. Ако се потврди дијагноза меланом, вероватно ће бити потребан и хируршки захват.
Изражен егзофталмус, стање у којем очна јабучица буквално испада из дупље, може бити назнака проблема са штитном жлездом. Али понекад испупчене очи могу указивати и на друге болести — глауком, тумор орбите или тромбозу синуса. Само лекар може поставити тачну дијагнозу.

Вилсон-Коновалова болест

Болест Вилсон-Коновалова је урођена патологија проузрокована поремећајем метаболизма бакра у организму. Она може довести до озбиљних болести унутрашњих органа и централног нервног система.
Ово обољење се буквално види у очима: у каснијим стадијумима болести бакар се акумулира дуж ивице рожњаче у облику зеленог или зеленкасто-златног прстена.

Шизофренија

Верује се да се озбиљан ментални поремећај може идентификовати по особинама покрета очију. Људи са шизофренијом не могу очима да прате објекте који се споро крећу. Обично поглед таквих пацијената заостаје, а затим „стигне” предмет који се полако креће. Такође, шизофреничарима је тешко фиксирати поглед на непокретним предметима, пренео је портал „Магазин Новости“.
Данас постоје посебни тестови који по покретима очију могу открити шизофренију са тачношћу од 98 одсто.
коктели - Sputnik Србија, 1920, 13.08.2022
ДРУШТВО
Која алкохолна пића су изразито лоша по здравље срца
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала