- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Откривен узрок масовног помора пчела у Хрватској

CC0 / pixabay / Пчеле
Пчеле - Sputnik Србија, 1920, 13.08.2022
Пратите нас
Пестициди су разлог због којег је у Хрватској дошло до масовног помора пчела, потврђено је у Министарству пољопривреде те земље.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Државни секретар у Министарству пољопривреде Зденко Тушек навео је да је само овог пролећа страдало 1.500 пчелињих заједница услед употребе пестицида, док приликом помора пре две године није доказано да су они били узрок.
„Установљено је да узрок помора нису заразне болести већ је у конкретном случају ове године код 41 пчелара установљено да је реч о тровању недозвољеним пестицидима, односно повећаним количинама, док је код само седам пчелара установљено слабљење пчелињих заједница услед болести, што је минорно“,појаснио је Тушек.
Тушек је навео да је Министарство припремило програм помоћи пчеларима, с циљем надокнаде штете, за који су осигурано 1,2 милиона куна, односно нешто мање од 160.000 евра.
„Сви пчелари којима су издата ветеринарска решења да је дошло до страдања пчела због тровања моћи ће да се пријаве и добију око 860 куна (око 115 евра) подршке по пчелињој заједници“, навео је Тушек.
Председник Хрватског пчеларског савеза Дражен Коцет рекао је за „Медија сервис“ да систем ремете неодговорни појединци, који се не придржавају јасно прописаних радњи и параметара, те упутстава струке која говоре на који начин се штити пчела да не страда.
Према прописима, пољопривредници би требало да обавесте пчеларе о периоду у којем ће користити пестициде и то средства која су у Хрватској одобрена за кориштење, преноси РТРС.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала