- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

„Више специјалаца, него амбасадора“: Научници израчунали, САД извеле на стотине војних интервенција

CC0 / Staff Sgt. Jacob Connor / 5th Special Forces Group (Airborne)Припадници 5. групе специјалних снага америчке војске током операције против ДАЕШ-а у јужној Сирији
Припадници 5. групе специјалних снага америчке војске током операције против ДАЕШ-а у јужној Сирији - Sputnik Србија, 1920, 13.08.2022
Пратите нас
Сједињене Америчке Државе извеле су 392 војне интервенције од Америчке револуције 1776. до 2019. године, показује нова научна студија.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Тренутно САД имају више специјалних снага у страним земљама него што имају амбасадора, рекла је Моника Дафи Тофт, коаутор студије и професор на Тафтс универзитету.
Аутори су у свом истраживању, објављеном у часопису „Journal of Conflict Resolution“, користили више од 200 варијабли и израчунали да се број америчких интервенција повећава, будући да се половина догодила од 1950. године, а четвртина по завршетку Хладног рата 1991. године.
„Кумулативни утицај оног што смо открили је изненађујући. Нисмо очекивали ни да су квантитет ни квалитет америчких интервенција толики“, рекла је за „Мидл ист ај“ Сидита Куши са Бриџвотер стејт универзитета, коаутор студије.
Од 2000. године, САД су биле укључене у 30 интервенција нивоа четири (коришћење силе) или нивоа пет (рат), наводе аутори.
„Постхладноратовско доба донело је мање конфликата у којима би САД могле да бране своје виталне интересе, али се америчке интервенције настављају у великом броју. Тај милитаристички образац опстаје и током времена релативног мира и директних претњи за безбедност САД“, наводе аутори.
Анализа укључује различите врсте интервенција, од ратова, преко операција против побуњеничких група, прикривених операција, распоређивања трупа како би се демонстрирала сила или претња... Студија је показала да је у протекла два и по века 34 одсто америчких интервенција било у Латинској Америци и на Карибима, 23 одсто у Источној Азији и Пацифику, 14 на Блиском истоку или Северној Африци и 13 одсто у Европи.
Весли Кларк, Бил Клинтон и Медлин Олбрајт у Приштини - Sputnik Србија, 1920, 27.07.2022
СВЕТ
Западни предатори окупирају, па сисају ресурсе: Где ће злато са Космета - Украјина на удару пљачке
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала