- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Ердоган у новој мисији: Може ли Турска да буде посредник и у запетљаним балканским процесима

© Фото : PREDSEDNISTVO SRBIJEАлександар Вучић и Реџеп Тајип Ердоган
Александар Вучић и Реџеп Тајип Ердоган - Sputnik Србија, 1920, 14.08.2022
Пратите нас
У спољној политици Турске Балкан је увек био приоритетно питање и то је случај и сада и зато не треба да чуди изјава турског председника Реџепа Тајипа Ердогана да Анкара ради на успостављању стабилности, сарадње и просперитета на Балкану, каже Војислав Лалић, добар познавала Турске.
Ердоган је током конференције амбасадора у Анкари указао и на дубоке везе Турске и Балкана, а турски шеф дипломатије Мевлут Чавушоглу најавио је да ће председник Турске у септембру посетити балканске земље.

Балкан као приоритет

„Поменуо је само Србију. Како се сазнаје, Ердоган ће том приликом боравити у Сарајеву, а посетиће и друге балканске земље. Циљ те посете, како је рекао шеф дипломатије, је мир и стабилност у региону који су од великог значаја не само за за Балкан него и за шири регион“, указује за Спутњик Лалић, некадашњи дописиник Танјуга из Турске.
Он напомиње да ни турски медији нису имали ширу информацију о томе, ни које ће све земље посетити, с изузетком Србије. Како подсећа, Ердоган има врло честе контакте са председником Србије Александром Вучићем са којим се пре пола године срео.
Лалић је уверен да ће у Београду на дневном реду бити проблем Косова о чему двојица лидера од почетка имају опречне станове, а Турска је једна од првих земаља која је признала самопроглашену независност Косова што Београд не одобрава.

Србија и Турска никад боље

У међувремену, двојица државника су, како каже Лалић, схватила да међусобне односе не треба да оптерећују питањима око којих не могу да нађу заједнички језик него да развијају сарадњу тамо где то могу.
Наш саговорник напомиње да су односи Србије и Турске у последње време веома развијени. Робна размена је достигла скоро две милијарде милијарде долара, у Србији ради око 1.000 турских фирми које запошљавају око 8000 људи. Пре две деценије када се размена мерила са неколико десетина милиона долара, овакав узлет је, како каже, био незамислив.

Косово незаобилазно

Ипак, Косово и Метохија су, како сматра, незаобилазна тема.
Косово ће сигурно бити на дневном реду и због тога што Аљбин Курти у последње време оптужује Србију да она прави промоцију руске политике на Балкану, објаснивши то тиме што Београд није увео санкције Русији, каже Лалић. Турска се, међутим, такође није придружила санкцијама које су земље Запада увеле Русији због сукоба у Украјини. Недавно је поновила да то неће ни чинити, јер, како је објаснио портпарол турског председника Ибрахим Калин, Анкара мора да гледа своје интересе. Уз то се и запитао ако сви руше мостове, ко ће онда да разговарати са Русијом.
Лалић, међутим, сматра да је питање колико ће два државника у разговорима о питању Косова моћи да направе напредак. На дневном реду и у Београду и у Сарајеву ће, уверен је он, бити и ситуација у Босни и Херцеговини где се Ердоган залаже за за очување њеног суверенитета и територијалног интегритета.
По мишљењу нашег саговорника, Ердоган ће на тој балканској турнеји покушати да се нађе у улози посредника у чему је у последње време осокољен.

„Ердоган очигледно са овом посетом Балкану наставља своју посредничку мисију коју већ дуже време преузима у ширем региону. Као што је познато он већ неко време покушава за исти сто да доведе председнике Русије и Украјине Владимира Путина и Володимира Зеленског како би био окончан ратни сукоб у Украјини. Он је сада подстакнут успехом који је постигао у преговорима око извоза украјинских житарица недавно у Истамбулу, уз подршку УН,“ каже Лалић.

Ердоган као посредник

Он подсећа да је управо Ердоган недавно посетио Русију као први државник једне НАТО земље од како је почео рат у Украјини.
На констатацију да та посредничка улога Ердогана, упркос очекивањима, није баш дала помаке у БиХ, где није успео да издејствује приближавање два ентитета, Лалић каже да Ердоган првих година по доласку на власт није крио да подржава пре свега муслимане у Босни и Херцеговини.
„У међувремену Ердоган је схватио да не може тако једнострано, једноставним приступом да се решава тај проблем. Он има посебне пријатељске и кумовске везе и са Бакиром Изетбеговићем, али тим приватним везама не могу се решавати тако сложена питања, а да се не узме у обзир како ће реаговати Срби и Хрвати који живе у тој земљи“, истакао је наш саговорник.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала