- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Херсонска област: Вашингтон не треба да се меша у наше послове, референдум ће бити одржан

© Sputnik / РИА Новости / Уђи у базу фотографијаПостављање руске заставе на улици у Херсону
Постављање руске заставе на улици у Херсону - Sputnik Србија, 1920, 14.08.2022
Пратите нас
Референдум о самоопредељењу Херсонске области биће одржан без обзира на став Сједињених Америчких Држава, америчке власти не треба да се мешају у послове региона и да се према њему односе као према својој колонији, изјавио је заменик начелника администрације Херсонске области Кирил Стремоусов.
„Ми нисмо америчка колонија и све ове изјаве дате без узимања у обзир мишљења америчког народа немају никакве везе са нама. Нека САД размисле од колико су држава направиле своје колоније и колико иза себе оставиле сирочади и осиромашеног народа. Референдум о самоопредељењу у Херсонској области ће се одржати, без обзира на став Американаца, којима је боље да се не мешају у наше ствари“, рекао је Стремоусов за Спутњик.
Према његовим речима, ослобођене територије никада неће бити америчке колоније.
Припадници руских снага испред зграде Каховске хидроелектране у Херсонској области - Sputnik Србија, 1920, 30.07.2022
РУСИЈА
Херсонска област усвојила декларацију: Будућност видимо у саставу Русије
„Оне ће увек бити слободне у саставу једне велике уједињене Русије. Ми се сами бавимо својом културом и будућношћу која је неизбежно повезана са Руском Федерацијом“, нагласио је Стремоусов.
Раније је високи представник америчке владе изјавио да Сједињене Америчке Државе не признају припајање Донбаса Русији, одбацују резултате могућег референдума и обећавају брз и оштар одговор у виду антируских санкција.
Током специјалне војне операције руска војска је преузела контролу над Херсонском облашћу и азовским делом Запорошке области. У овим регионима формиране су управе, почело је емитовање руских ТВ канала и радио-станица, обнављају се трговинске везе са Кримом. Региони су објавили планове да постану субјекти Русије.
Председник Русије Владимир Путин је 24. фебруара објавио о почетку војне операције демилитаризације Украјине. Он је у обраћању суграђанима рекао да околности „захтевају одлучну и хитну акцију“, пошто су се републике Донбаса обратиле Москви за помоћ. Путин је истакао да је циљ операције „заштита људи који су већ осам година изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима“. За то је, према његовим речима, планирано да се изврши „демилитаризација и денацификација Украјине“ и да се приведу правди сви ратни злочинци одговорни за „крваве злочине над цивилима“ у Донбасу.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала