Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Може ли на новом састанку Београда и Приштине у Бриселу доћи до важног договора

© Sputnik / Гавро ДешићАдминистративни прелаз Јариње
Административни прелаз Јариње - Sputnik Србија, 1920, 14.08.2022
Пратите нас
Специјални представник САД за Западни Балкан Габријел Ескобар изјавио је недавно на онлајн брифингу за новинаре из региона да се на предстојећем састанку Београда и Приштине у Бриселу очекује дугорочно, компромисно решење за питање регистарских таблица, као и предлози за питања енергетике на северу Косова, слободу кретања и нестала лица.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

На питање да ли дели оптимизам америчког изасланика и да ли заиста 18. августа у Бриселу може доћи до договора о несталим лицима, председник Комисије за нестала лица Владе Србије Вељко Одаловић за Спутњик каже да би волео да је Ескобар у праву.

Може ли се до договора о несталима

Према његовим речима, када су у питању нестала лица, цео тај процес је постао талац Куртијевог односа према Бриселском дијалогу и његовог захтева да се у ту декларацију уврсте неки термини који са несталим лицима и овим процесом немају апсолутно никакве везе.
„Оно што је важно истаћи је да ми имамо процес и државну радну групу која функционише већ 15, 16 година, која функционише у оквиру дијалога Београда и Приштине и која је до сада решила преко 1.800 случајева несталих лица на простору Косова и Метохије. Од тога је 90 посто косовских Албанаца и то је процес који је функционисао све до пре годину и нешто дана када је једним својим, ничим изазваним понашањем, поступком и захтевом, Аљбин Курти блокирао тај процес“, објашњава Одаловић.
Ми смо, додаје наш саговорник, имали неколико рунди дијалога у Бриселу где смо разговарали са специјалним изаслаником ЕУ за дијалог Мирославом Лајчаком и са службама и експертима око текста декларације која би требало да буде потписана од стране председника Вучића и Аљбина Куртија, а која би била подршка овом досадашњем процесу и један нови ветар у леђа.
„То би била једна изјава која би нешто мало оплеменила цео процес, без икаквих превише оптерећујућих решења, дакле више подршка и укључивање Европске комисије у цео тај процес. То је нешто за шта смо ми од првог дана били врло вољни, да се тај проблем превазиђе тиме што смо покушали да сачувамо цео процес у оквирима мандата који имамо, а то је хуманитарни мандат, и да се питање несталих третира искључиво на такав начин, иако наравно то увек има одређених политичких и других консеквенци“, каже Одаловић.
У овом тренутку, напомиње председник Комисије за нестала лица Владе Србије, породице косовских Албанаца и косовских Срба су у таквом стању да немају ни један одговор на све захтеве које истичу и на питања која постављају.
„Ми не можемо да им одговоримо из простог разлога што је процес тако конципиран да је то, уствари, рад приштинске и београдске делегације у оквиру радне групе којом председава Међународни комитет Црвеног крста. Ми смо неко ко апсолутно подржава тај процес и сматрамо да је то једини и исправан модел који у овом тренутку превазилази све друге изазове и све потенцијалне друге тешкоће. Тако да бих био веома срећан уколико би се ова тема нашла на дневном реду следећег састанка и уколико би био постигнут договор, да бисмо просто могли да добијемо нови простор, један нови замах за многа питања која смо до сада отварали и за многе захтеве које смо предали приштинској страни, информације до којих смо дошли, а које се тичу и несталих косовских Албанаца и несталих косовских Срба“, указује Одаловић.

Ирационални поступци Приштине

То би, како каже, дало простора да се почне са радом и да се те информације провере.
„Да будемо на локацијама на којима ћемо радити те ексхумације, да уколико пронађемо тела кроз процес идентификације утврдимо коме припадају посмртни остаци и да их предамо породицама, дакле, да наставимо тај процес онако како је он до сада функционисао. Желео бих најискреније да тај резултат буде нешто што ће нам помоћи да превазиђемо све ове проблеме, застоје, све крајње ирационалне поступке Приштине када су у питању нестала лица, изјаве њихових званичника и блокаде“, каже Одаловић.
Београд, примећује наш саговорник, ни једним својим чином, ни једном својом радњом до сада ни на који начин није угрозио овај процес.
„Ми смо увек били спремни да по сваком захтеву било које стране поступимо хитно и да сваку информацију, оног тренутка када је добијемо, проверимо у накраћем могућем року, а то је рок који захтева накраће припреме“, истиче Одаловић и подсећа на пример Штавља где је Београд добио информацију од Приштине да се тамо налази измештена гробница.
„Тамо је пуних 13 дана неколико тешких машина радило на провери те локације, на њој је претражено преко 7200 кубика растреситог материјала. Једноставно, ми смо спремни да на свако питање одговоримо и да по сваком захтеву поступимо, а то исто очекујемо и од друге стране. Надамо се да ћемо, ако се постигне овај договор, односно та декларација потпише, моћи да наставимо тамо где смо стали“, закључује Вељко Одаловић за Спутњик.
Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти рекао је крајем јула да је термин „принудно нестао” оно што око чега две стране имају различит став.
Аљбин Курти - Sputnik Србија, 1920, 20.07.2022
СРБИЈА
Курти: Две речи коче усвајање споразума Београда и Приштине о несталима
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала