- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Ирански генерал за Спутњик: Да Русија није зауставила НАТО сада, Алијанса би започела рат на Криму

© Sputnik / Павел Бедняков / Уђи у базу фотографијаИрански генерал Али Абдолахи
Ирански генерал Али Абдолахи - Sputnik Србија, 1920, 15.08.2022
Пратите нас
Ексклузивно
Заменик начелника Генералштаба Оружаних снага Ирана, бригадни генерал Али Абдолах открио је у ексклузивном интервјуу за Спутњик како се развија војно-техничка сарадња Русије и Ирана и када ће Техеран подржати Москву против НАТО-а.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Kако оцењујете форум „Армија 2022“, какви су вам утисци?
Први пут учествујем на форуму, зато не могу у потпуности да проценим његове размере. Ипак, могу да приметим да је „Армија 2022“ одлична платформа за размену искуства, као и упознавања са најнапреднијим војним технологијама. Поред тога, ниво форума сваке године расте: расте број земаља учесница које излажу све више својих производа. Иран је ове године представио већи број напредних извозних војних производа на специјализованом штанду, које могу погледати како војна лица, тако и обични посетиоци.
Каква је тренутна војно-техничка сарадња наших земаља и како видите њен развој имајућу у виду глобалне геополитичке промене у свету, конкретно, невиђене размере западних санкција?
Успешна сарадња Ирана и Русије у области војно-техничке сарадње траје више од 30 година. Од почетка 2022. године интензитет размене искустава и сарадња наших држава у оквиру војно-техничке сарадње знатно су порасли, посебно након укидања ограничења Савета безбедности Уједињених нација (о испорукама Ирану). Узимајући у обзир војно-технички прогрес Ирана по питању производње оружја, размена практичног војног искуства и вредних техничких информација у оквиру војно-техничке сарадње са Русијом само ће се повећавати.
Једна од најактуелнијих тема у свету су иранске беспилотне летелице. Иран планира покретање производње у Венецуели, отворена је фабрика за производњу дронова у Таџикистану. Какве су перспективе сарадње у том правцу са Русијом? Да ли су планирани заједнички пројекти?
Покретање производне линије иранских беспилотних летелица у овим земљама било је засновано на захтевима тих држава. Беспилотне летелице се могу користити за разне циљеве. Не користи их само војска. Летелице се користе за геолошка истраживања, у пољоприведи, у истраживању налазишта руда. Иран је захваљујући америчким санкцијама успео да успешно произведе најразличитије беспилотне летелице, нарочито, војне. Желим да истакнем да кад су у питању беспилотне летелице, ми и Русија одавно имамо посебан споразум о сарадњи који ни на који начин није повезан са догађајима у Украјини. На пример, одржавање такмичења дронова („Соколина охота“) у Ирану у оквиру војних игара. Представници Министарства одбране Русије могли су детаљно да се упознају са базом иранских дронова, као и са могућностима беспилотних летелица других земаља. Руска страна и ми размењујемо техничка искуства о беспилотним летелицама. Ипак, конкретан споразум о покретању производње иранских дронова у Русији за сада не постоји.
Говорећи о Украјини, као што се сећате, врховни командант Оружаних снага Ирана, ајатолах Али Хаманеји изјавио је да је корен сукоба у Украјини у проширењу НАТО-а. Да ли је потребно да наше земље оснују војну алијансу као противтежу НАТО-у, рецимо, у оквиру регионалних политичких и економских блокова попут ШОС и БРИКС?
Иран већ много година говори о претњи коју представљају САД, јер се ми већ 43 године боримо са њиховом жељом за влашћу и доминацијом. Језик Сједињених Држава је језик понижавања других, оне не могу да поднесу независност и самодовољност држава, Американцима је то тешко да прихвате. Зато на сваки начин покушавају да ослабе и чак доведу до распада такве државе, изазивајући немире међу становништвом, подржавајући разне терористичке групе. Ми и Русија осетили смо на себи све те мере у Сирији, суочивши се са америчким тероризмом. Ми смо земље које су највише допринеле борби против међународног тероризма у тој арапској републици. САД су одиграле најважнију улогу у ширењу тероризма, почев од инвазије на Авганистан, стварања Исламске државе и др. Због тога независне државе морају да се супротставе доминацији Вашингтона. Русија је много пута упозоравала чланице НАТО-а да не треба да се шире на исток. Међутим, чланице Алијансе нису обраћале пажњу на упозорења Москве и саме су створиле ову кризу. Судбина Украјинаца уопште не интересује НАТО. Циљ Алијансе је да изазове хаос и кризу. Као што је на састанку са руским председником Владимиром Путином изјавио ајатолах Али Хаменеји: да Русија није зауставила НАТО сада, Алијанса би сама започела војна дејства на Криму. Зато Русија има пуно право да предузима све мере за заштиту своје безбедности, чак и војне. Надамо се да ће у овом рату бити што је могуће мање жртава међу становништвом. Из тог разлога смо ми, као независна и суверена држава, спремни на савез са земљом, чије ће националне интересе угрозити НАТО.
Владимир Путин и Ибрахим Раиси - Sputnik Србија, 1920, 20.07.2022
СВЕТ
Куцнуо је час да се заустави диктат Запада у целом свету: Сусрет у Техерану преломна тачка
Председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 15.08.2022
РУСИЈА
Путин: Русија цени што се њени савезници не сагињу пред хегемоном
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала