Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Вучић о саопштењу из Брисела: Немам коментар

© Sputnik / Лола ЂорђевићПредседник Србије Александар Вучић
Председник Србије Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 15.08.2022
Пратите нас
Немам никакав коментар на реакцију из Европске уније, тако је најбоље, рекао је Вучић одговарајући на питање о саопштењу Европске службе за спољне послове у којем се изражава забринутост због пораста запаљиве реторике између званичника Београда и Приштине и наводи да ће „високи политичари две стране бити одговорни за сваку ескалацију“.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Вучић је казао да српска делегација у Брисел иде како би покушала да сачува мир и стабилност.
"Идемо у Брисел да бисмо покушали да сачувамо мир и стабилност. То је наш једини циљ. Никоме не претимо и желимо да обезбедимо поштовање међународних правила, правних норми и споразума, од резолуције 1244 до Бриселског споразума. То су споразуми који су важећи, на снази и морају да буду поштовани и примењивани", рекао је он на Војној академији у Београду на приказу новопроизведеног наоружања и војне опреме из домаће наменске индустрије, за потребе јединица Војске Србије..

"Немамо проблем са темама у Бриселу - успостављање ЗСО јасно предвиђено Бриселским споразумом"

Вучић је додао да Београд нема проблем са темама састанка у Бриселу, 18. августа, и да жели да разговара о свему, и о Заједници српских општина, али не на начин на који то жели Приштина, јер је успостављање ЗСО јасно предвиђено Бриселским споразумом.
"Разговараћемо о свему, и сва та питања ћемо да покренемо, а да ли ће то да има било каквог смисла или неће, чему сам склонији да верујем, видећемо за два, три дана", рекао је Вучић одоговарајући на питања новинара.
На питање да ли ће Београд ставити на дневни ред тему таблица, јер се ближи 1. септембар до када је Приштина одложила одлуку о реципроцитету, Вучић је рекао да ми немамо проблем са темама.

"Желимо и о ЗСО да причамо, али не тако што ће Приштина да каже да можемо да купујемо самолепљиве сличице, да лепимо у албум, да купујемо жваке и да нам неко говори да ЗСО мора да буде у складу са тзв. косовским уставом, јер је то бесмислено, онда нам и не треба, и сваки грађанин може такву заједницу на дневном нивоу да оснива", рекао је Вучић.

Подразумевало се, Бриселским споразумом, да овлашћења ЗСО буду много шира и већа.
"Ако њих не интрересује Устав Србије, што би нас занимао њихов...Шта нас брига шта мисле и они и сви други, јасно је шта је испреговарано", рекао је Вучић.
Када је реч о питању таблица, понавља да је ту ситуација чиста:
"Ако неко хоће на силу нешто да спроведе, може све на силу, само не зна се докле.. Немојте да очекујете од Србије да вам олакшава на било који начин, и не рачунајте да можете да проведете погром становништва", рекао је Вучић и додао да је "смејурија" оно што се последњих дана дешава на КиМ.
"Постављају цистерне.. као мала деца, која су замислила да имају државу, а о држави не знају ништа", додао је он.
Вучић је,на питање да ли премијер привремених институција у Приштини Аљбин Курти појачава реторику у односу на Београд због унутрашњих проблема, имајући у виду рестрикције струје, рекао да не жели то да коментарише.
„Надам се да неће морати да искључују струју, јер би било лоше за њих, за нас и све људе који живе тамо. У питању велики новац. Струја може да се купи на тржишту, али питање је ко може да је плати. Питање је да ли је донео одлуку да се не задужује додатно или да ли нема новца“, приметио је он.
Вучић је рекао да није лако јер је цена струје данас виша од 430 евра, а када се купује за зиму и више од 1.000 евра по мегават сату.
Код нас се за мегават сат плаћа 40 евра, што је 25 пута више, те додао да је питање колико један ентитета, или нека држава тај терет може да преузме на севе.
„Ми и даље имамо новца, уз безброј проблема који нам се на дневном нивоу отварају у вези са струјом. За сада успевамо да издржимо. Имамо довољно новца да ни на који начин не угрозимо ниво јавног дуга“, рекао је Вучић.
На питање шта очекује од састанка са генералним секретаром НАТО Јенсом Столтенбергом, у уторак, уочи дијалога, Вучић је рекао да ће разговарати са Столтенбергом, као и са америчким представником Габријелом Ескобаром, и неким другима, те да не зна шта да очекује.
Подсетимо, састанак премијера привремених институција у Пшриштини Аљбина Куртија и председника Србије Александра Вучића заказан је за 18. август у Бриселу.
Застава Србије - Sputnik Србија, 1920, 14.08.2022
СРБИЈА
Београд одговорио на поруку Брисела
Приказ новопроизведеног наоружања и војне опреме у Београду - Sputnik Србија, 1920, 15.08.2022
СРБИЈА
Приказ новопроизведеног наоружања и војне опреме у Београду /видео, фото/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала