Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Амерички потез против Русије и Кине усред Балкана – циљ је да се Србима измакне ослонац

© Фото : Voice of Russia collageЗаставе САД Кине и Русије
Заставе САД Кине и Русије - Sputnik Србија, 1920, 16.08.2022
Пратите нас
Тренутак у коме је предложен амерички „Закон о демократији и просперитету Западног Балкана”, који у себи има и шаргарепу и штап, јасно указује на то да је мотивисан чисто геополитичким разлозима, са циљем да се парира све већем присуству Кине и Русије, оцењује историчар и политики аналитичар Драгомир Анђелковић.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Он овако гледа на предлог закона који је представила група америчких законодаваца, предвођених сенаторком Џин Шахин из редова демократа и републиканцем, сенатором Роџером Викером, а који у фокусу има „сузбијање корупције и руског утицаја на Западном Балкану“.
Двостраначки предлог закона о подршци Западном Балкану, како јављају амерички медији, за циљ има да се „подржи економски развој и борба против корупције“, али предвиђа и санкције онима који „угрожавају стабилност региона или су умешани у корупцију“.
Како је изјавила сенаторка Шахин, Сједињене Америчке Државе морају да учине све што могу да подстакну Србију да „настави да гледа ка Западу“. Она је додала и да су учвршћивање демократије, подстицање економског напретка и сузбијање корупције начини да се одврати „штетни утицај“ са ових простора.

Амерички штап и шаргарепа

Према речима Драгомира Анђелковића, предлог овог закона одраз је чињенице да су у САД свесни да су интереси народа Западног Балкана, а пре свега Срба, такви да је Америка та која нам представља проблем, односно да Сједињене Државе угрожавају наше интересе, док нам је Кина са Русијом ослонац.
„У таквим околностима они покушавају да, са једне стране, унесу један фактор подмићивања тако што нуде веће економско ангажовање и неку врсту потенцијалне користи, док са друге стране уводе и много већи штап – прете акцијом против корупције коју, заправо, манипулативно постављају тако да све што буде у домену сарадње са Русијом и Кином може да се тумачи као корупција“, објашњава Анђелковић.
У том смислу је, додаје наш саговорник, америчка борба против корупције на овим просторима заправо само лаж која би дала основ за притиске, а не одраз стварне борбе против тог проблема.
„Не треба заборавити, у крајњој линији, да је корупција на Балкан и дошла са запада. Корупција у великим размерама у Србији, системска корупција повезана са државом настаје крајем 19. века са изградњом железнице, такозвана Бонтуова афера. Дакле, са западним капиталом нам долази и корупција, а знамо и какве су биле овдашње приватизације чије је преиспитивање држава покренула. Све је то повезано са западом, или скоро све, а сада нам они причају о борби против корупције. Јасно је да то раде само зато да би имали основ да прогањају оне који су им геополитички неподобни“, истиче Анђелковић.

Закон усмерен против Руса, Кинеза и Срба

Како каже, овај закон усмерен је превасходно против Руса и Кинеза, док је против Срба усмерен у мери у којој су Русија и Кина битан фактор подршке Србима у њиховој борби за очување националних интереса.
На питање, какви се ефекти овог закона могу очекивати уколико буде усвојен, Анђелковић каже да то зависи од три ствари, а прва је - колико ћемо ми бити спремни да се боримо за своје интересе.
„Ако се не уплашимо, моћи ћемо да се боримо без обзира на такав закон, јер је Америка могла много горе да делује против нас деведесетих година, па смо ипак успевали да постигнемо неке ствари, попут стварања Републике Српске. Друга ствар је колико је Америка стварно спремна да стане иза свега тога и да се ангажује на Западном Балкану, а колико је то само блеф. Трећа ствар је колико ће Русија и Кина стварно бити истрајне у томе да буду присутне на нашим просторима, јер је нама потребна ефективна подршка“, закључује Анђелковић за Спутњик.
Сенаторка Џин Шахин је изјавила да је „овај закон покушај да се обнови фокус на земље западног Балкана, на значај наставка њиховог напретка ка западу, интеграцији у ЕУ и потпуно формираним демократијама“, као и да је „решавање проблема корупције важан део тога, а овај предлог даје овлашћења државном секретару да пружи техничку помоћ земљама које траже помоћ у решавању проблема корупције“.
САД, Русија и Кина - Sputnik Србија, 1920, 13.08.2022
Подкаст
Америка започела нову стратегију према Русији и Кини | Пророк
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала