- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија први пут представила пројекат руског лаког носача авиона „Варан“

© Министерство обороны РФ / Уђи у базу фотографијаРуски носач авиона Адмирал Кузњецов
Руски носач авиона Адмирал Кузњецов - Sputnik Србија, 1920, 16.08.2022
Пратите нас
Невски пројектно-конструкторски биро, који је у саставу руског Уједињеног бродарског предузећа (ОСК), у оквиру форума „Армија-2022“ први пут је представио пројекат лаког носача авиона на универзалној платформи.
Макета брода је изложена у павиљону ОСК и показује пројекат лаког носача авиона, који је познат под називом „Варан“, а чији је депласман од 45.000 тона. Према замисли конструктора, овај брод са нуклеарним погонским системом може да на својој палуби носи ловце МиГ-29К, хеликоптере Ка-27, Ка-29 и тешке ударне хеликоптере Ка-52К „Катран“, као и беспилотне летелице у виду авиона.
Носач авиона има унутрашњи хангар у који се смештају ловци. У један носач авиона може да се смести више од 20 ловаца МиГ-29. Палуба носача авиона нема узлетну рампу, па за лансирање авиона брод мора бити опремљен електромагнетним катапултом.
Брод је посебан по томе што има универзалну платформу на којој се гради, што олакшава логистику и скраћује време израде.

Брод „Варан“

Током 2021. године је објављено да универзални брод „Варан“ поседује комплекс који има висок степен аутоматизације и поседује роботизоване системе. Амерички лист „Милитари вач“ је навео да је изглед „Варана“ револуционаран и приметио да брод има однос трошкова и ефикасности који премашује одговарајући УДК индекс (универзална децимална класификација) који су раније развила руска бродоградилишта.
Депласман брода је 45.000 тона, дужина му је око 250 метара, ширина 65 метара, и може да развије брзину до 26 чворова.
Невски пројектно-конструкторски биро је један од највећих руских произвођача универзалних бродова и једини у Русији који пројектује носаче авиона и комплексе за тренинге.
Међународни војно-технички форум „Армија-2022“ се одржава 15-21. августа у изложбеном простору „Патриот“ у Подмосковљу. Организатор је Министарство одбране Русије, а Спутњик је међународни информациони партнер форума.
Министар одбране Русије Сергеј Шојгу - Sputnik Србија, 1920, 16.08.2022
РУСИЈА
Шојгу: Мељемо западно „супероружје“ у Донбасу /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала