- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Боцан-Харченко: У случају насиља према Србима на Косову, Београд ће одговорити одлучно

© Sputnik / Лола ЂорђевићАлександар Боцан-Харченко
Александар Боцан-Харченко  - Sputnik Србија, 1920, 17.08.2022
Пратите нас
Београд ће одлучно одговорити уколико дође до поновног заоштравања ситуације на Косову, изјавио је руски амбасадор у Србији Александар Боцан-Харченко.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Он је додао да је ситуација, тренутно, мирна.

„Напетост је присутна, она није видљива споља, јер је на улицама прилично мирно и поштује се ред, али напетост је у главама, а Срби су спремни да се поново бране, можда су чак и још одлучнији у томе. Они су у приправности и, у случају да Приштина понови исте акције уз саучесништво ‘Кфора’ и Запада, Срби ће одговорити прилично одлучно, а у случају неког насиља према српском народу на Косову, Београд ће, наравно, стати у њихову заштиту и неће остати по страни“, оценио је он за ТВ канал „Русија 24“.

Како је познато од раније, председник Србије Александар Вучић данас путује у дводневну посету Бриселу, где ће разговарати са шефом НАТО Јенсом Столтенбергом, изаслаником САД за Западни Балкан Габријелом Ескобаром, специјалним представником ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком и с премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем уз посредовање ЕУ.
Ситуација око Косова заоштрена је због планова Приштине да од 1. августа забрани улазак у покрајину возилима са српским регистарским таблицама и документима. На северу Косова где живи много Срба дошло је до немира, а власти самопроглашене републике Косово ангажовале су полицијске снаге.
Међутим, након апела САД, власти тзв. државе Косово одложиле су ступање на снагу забране на месец дана. Званични Београд поздравио је ту одлуку саопштивши да су српске власти и приштинске власти биле на корак од озбиљног конфликта, али да је званичном Београду успело да очува мир.
Председник Српске листе Горан Ракић - Sputnik Србија, 1920, 16.08.2022
СРБИЈА
„Ниједан Србин то неће прихватити“: Четири градочелника са севера КиМ о захтеву Квинте /видео/
Српске трупе и оклопна возила на путу између села Рашка и пункта Јариње на административној линији  - Sputnik Србија, 1920, 16.08.2022
СРБИЈА
Кфор повећао присуство на Јарињу и Брњаку, као и патролирање на том подручју
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала