- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Немачки регулатор: Без руског гаса нећемо преживети дуже од два и по месеца

© Sputnik / Антон ДенисовШпорет на гас
Шпорет на гас - Sputnik Србија, 1920, 17.08.2022
Пратите нас
Немачка ће, у случају потпуног прекида испорука гаса из Русије, имати довољно тог енергента само за два, до два и по месеца, чак и ако успе да до новембра попуни своја подземна складишта, изјавио је председник Федералне мрежне агенције (БНА) Клаус Милер.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Он је објаснио да у овом моменту Немачка попуњава залихе убрзаним темпом, спремајући се за зиму, али да то није повод за опуштање. Већ у октобру, према његовим речима, складишта треба да буду попуњена до 85 одсто капацитета, за случај неочекивано хладне јесени. Тај задатак, нагласио је, неће бити толико тешко испунити, у поређењу са задатком да се током новембра попуни 95 одсто капацитета складишта.

„Не могу да обећам да ће сва складишта гаса Немачке у новембру бити попуњена 95 одсто, чак и ако испоруке буду стабилне. У најбољем случају три четвртине складишта гаса могу бити потпуно попуњене“, оценио је Милер.

Тренутно се „Северним током“ испоручује око 20 одсто гаса. Због бојазни од потпуног прекида у снабдевању, Федерална мрежна агенција ради на приоритетном добијању гаса за производне гране које су од кључног значаја за немачку привреду.
Претходно је први заменик шефа Међународног комитета Савета Федерације Русије Владимир Џабаров изјавио да би Немачка могла да донесе одлуку о покретању гасовода „Северни ток 2“ до краја ове године, уколико се суочи с тешким последицама енергетске кризе.
Европа и даље трпи притисак због проблема с испорукама гаса из Русије. Извоз руског гаса је опао након почетка војне операције у Украјини. Испоруке преко „Северног тока 1“ и украјинског гаснотранспортног система су се знатно смањиле, а преко гасовода „Јамал-Европа“ су потпуно прекинуте.
Самит ЕУ у Бриселу - Sputnik Србија, 1920, 26.07.2022
СВЕТ
Постигнут договор у ЕУ о смањењу потражње за гасом
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала