- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Нису спречили трагедију у БиХ и на Косову – неће ни у Украјини: Турски аргументи за реформу УН

© Sputnik / Сергей Гунеев / Уђи у базу фотографијаЗграда УН у Њујорку
Зграда УН у Њујорку - Sputnik Србија, 1920, 17.08.2022
Пратите нас
Турска предлаже да се изврши реформа Уједињених нација, јер та организација није ефикасна у решавању безбедносних питања, изјавио је шеф Управе за комуникације из администрације турског председника Фаретин Алтун.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

„Организација тренутно не може да припреми конкретна решења за спречавање великих хуманитарних катастрофа, нарочито након завршетка Хладног рата. УН у овом моменту нема ефикасну улогу у одржавању мира и безбедности“, пренела је Алтунову изјаву агенција „Анадолија“.

Према његовим речима, организација која у прошлости није била способна да спречи људске трагедије у Босни и Херцеговини, Руанди, Сирији и на Косову, није могла да учини бољом ни ситуацију у Украјини.
„Много пута смо се суочавали са тим да УН са њиховом тренутном структуром воде у ћорсокак решавање глобалних проблема. Видимо како стални чланови УН блокирају иницијативе и представљају директне или заинтересоване стране у спорним ситуацијама. Пет сталних чланова одлучује о питањима, полазећи од њихових интереса, кршећи права азијских, латиноамеричких и афричких земаља. Уједињеним нацијама какве су данас потребна је реформа, свет је састављен од више од пет држава“, оценио је он.
Алтун је истакао да су државе које имају утицаја у тренутном систему постале део проблема, а не њено решење.
Генерални секретар УН Антонио Гутереш - Sputnik Србија, 1920, 01.08.2022
СВЕТ
Гутереш: Свет је на корак од нуклеарног уништења
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала