Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Борељ изнео детаље са састанка: Нисмо постигли споразум данас, али то није крај процеса

© Фото : audiovisual.ec.europa.eu/PrintscreenЖозеп Борељ
Жозеп Борељ - Sputnik Србија, 1920, 18.08.2022
Пратите нас
Шеф европске дипломатије Ђузеп Борељ изјавио је да данашњи састанак у Бриселу између председника Србије Александра Вучића и косовског премијера Аљбина Куртија није био састанак у нормалној ситуацији, да није био из серије регуларних састанака.
Борељ је додао да су данашњи састанак обележиле тензије на северу Косова, које су постојале уочи састанка.
Шеф европске дипломатије подсетио је и да је састанак одржан у време док се у Украјини води рат.
Борељ је додао да на данашњем састанку нису постигнути договори, али да су оба лидера свесна важности наставка разговора, преноси Косово онлајн.
Он је истакао да до 1. септембра, до када је одложена одлука Приштине о пререгистрацији возила и личним документима, има још времена и да он неће одустати од тражења решења, преноси Танјуг.
„Нисмо стигли до договора, али ово није крај приче. Оба лидера сагласила су се да процес треба да се настави наредних дана“, рекао је Борељ.
Шеф европске дипломатије подвукао је да су Вучић и Курти сагласни да треба наставити разговоре и тражити решење за смиривање ситуације на КиМ.
„Видели смо тензије око таблица, докумената. Не желимо да видимо тензије у наредном периоду и стране ће бити одговорне за евентуалну ескалацију. Нажалост, нисмо дошли до договора данас, али оба лидера су рекла да процес треба да се настави и то ће се десити у наредним данима. Ја не одустајем. Морамо да тражимо решења“, поручио је Борељ.
Он је рекао да је састанак сазван јер мир и стабилност морају да победе.
"Ови разговори се воде у драматичном тренутку, док траје рат у Украјини. Сада није време за подизање тензија, већ за тражење дуготрајног решења", рекао је Борељ.
Према његовим речима, сврха састанка је била смиривање ситуације на терену.
"Лидери су имали прилике да детаљно причају о наставку преговора, зато што ситуација на терену негативно утиче на то. Мислим да су и председник Вучић и премијер Курти схватили да разговори немају алтернативу", рекао је он.
Застава ЕУ - Sputnik Србија, 1920, 18.08.2022
СРБИЈА
Завршени разговори, Вучић остаје још неко време у Бриселу, сутра се обраћа јавности
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала