- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Лидер запорошких бораца: Формирамо добровољачку војску, има и добровољаца са Запада

© Sputnik / Илья Питалев / Уђи у базу фотографијаЧеченски добровољци у Донбасу
Чеченски добровољци у Донбасу - Sputnik Србија, 1920, 18.08.2022
Пратите нас
Устаници из Запорошке области формирају добровољачку војску ради ослобођења региона од украјинских неонациста, изјавио је за Спутњик један од лидера запорошких устаника, командир одреда „Троја“ Владимир Новиков „Алабај“.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Он је испричао да је центар формације одред „Троја“ и да у своје редове примају људе који имају јасну представу зашто су тамо и шта је фашизам.
Новиков је нагласио да међу добровољцима који желе да ослободе Запорошку област у редовима бораца има становника Русије, али и западних земаља.
„Има веома много људи из Русије. Има и странаца, али то нису плаћеници. То су једноставно људи који имају стране пасоше, али су наши. Односно, људи из СССР“, истакао је Новиков.
Према његовим речима, конкретно, има и немачких грађана, који су 90-их година прошлог века отишли у Немачку, али у светлу тренутних догађаја осетили су потребу да дођу у Запорожје.
Лидер сматра да Кијев значајно умањује своје губитке у току специјалне операције и да је, према његовој процени и информацијама које има из различитих извора, до сада изгубио већ око 200.000 људи, док је преко 300.000 рањених који се неће вратити на фронт.
Новиков се осврнуо и на могућу посету инспектора из ИАЕА Запорошкој нуклеарки, која је била мета гранатирања украјинских снага, изјавивши да је неопходно узети у обзир да је Кијев одабрао пут терора и да покушава да изведе саботажу.
Током специјалне операције руска војска је преузела контролу над Херсонском облашћу и Азовским делом Запорошке области на југу Украјине. У овим регионима су формиране регионалне управе, у промет је уведена рубља, а руски ТВ канали и радио станице почеле су да емитују програм. Региони су објавили план да постану субјекти Руске Федерације.

Запорошка нуклеарна електрана

Нуклеарна електрана Запорожје се налази на левој обали Дњепра, у близини града Енергодара. То је највећа нуклеарна електрана у Европи по броју блокова и капацитету. Станица има шест енергетских блокова ВВЕР-1000, сваки капацитета 1 гигават.
Електрану од марта чува руска војска. Министарство спољних послова Русије истакло је оправданост преузимања контроле над електраном од стране руске војске у смислу спречавања цурења нуклеарних и радиоактивних материјала. Министарство је такође подсетило да станицу тренутно контролише украјински оператор.
Украјинске трупе редовно гранатирају Енергодар и територију нуклеарке.
Запорошка нуклеарка у Енергодару - Sputnik Србија, 1920, 16.08.2022
РУСИЈА
Објашњено када се реактор запорошке нуклеарке може претворити у нуклеарну бомбу
Нуклеарна електрана Запорожје - Sputnik Србија, 1920, 12.08.2022
РУСИЈА
Гађају Запорожје да би окривили Русију и увели НАТО у Украјину
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала