- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Гађају Запорожје да би окривили Русију и увели НАТО у Украјину

© Sputnik / Konstantin Mikhalchevsky / Уђи у базу фотографијаНуклеарна електрана Запорожје
Нуклеарна електрана Запорожје - Sputnik Србија, 1920, 12.08.2022
Пратите нас
Напади украјинске војске на нуклеарну електрану у Запорожју потребни су Кијеву и његовим западним менторима како би за то окривили Русију и увели НАТО у Украјину под изговором да спасавају свет од нуклеарне катастрофе и уништења Европе, упозоравају руски експерти.
Кијевски режим је последњих недеља повећао број артиљеријских удара на нуклеарку у Запорожју, највећу у Европи по броју блокова и по капацитету, која је од марта ове године под контролом Русије, док западни медији искривљују слику о тим догађајима, оптужујући Русију за нападе, иако логика говори да руски војници немају никаквог разлога да гранатирају ни станицу, ни град, ни сами себе.
Руски војни експерт Алексеј Леонков каже да такве информације пласирају Американци. Чак и када извештавају да Украјина гранатира нуклеарну електрану, додаје експерт, њихови медији истичу да Русија контролише ту нуклеарку, те да самим тим то ствара нуклеарну претњу европским земљама.
„То јест, унапред искривљују информације. То што се гранатира нуклеарка Запорожје, Европљани, на пример, и не знају“, наводи Леонков.
Експерт подсећа да је у Савету безбедности Уједињених нација одржана седница посвећена ситуацији у Запорошкој нуклеарној електрани на којој је шеф руске Мисије у УН Василиј Небензја упозорио да злочиначке акције Кијева на објекте нуклеарке гурају свет на ивицу нуклеарне катастрофе која је у равни са оном која се догодила у Чернобиљу.
„Jуче je одржана седница Савета безбедности УН и наш специјални представник Небензја је говорио о томе, а многи су први пут о томе чули. Он је испричао шта се заиста дешава са Запорошком нуклеарном електраном, док је генерални секретар УН Антонио Гутереш говорио о потреби стварања демилитаризоване зоне око нуклеарке Запорожје. То значи да ту територију треба да контролишу некакви мировњаци, а ми знамо како се то завршава. Дакле, Русија упозорава на могућу предстојећу катастрофу, док Украјина изводи ове нападе заједно са САД“, каже Леонков.
При том, главни ментор Кијева – САД налазе се прилично далеко од потенцијалне зоне могуће радијације и због тога се не брину за стравичне последице напада које би биле разарајуће за Европу.
© Sputnik / РИА Новости / Уђи у базу фотографијаРусија чини све да заштити Запорошку нуклеарну електрану како би се избегла нуклеарна катастрофа
Нуклеарна електрана Запорожје - Sputnik Србија, 1920, 12.08.2022
Русија чини све да заштити Запорошку нуклеарну електрану како би се избегла нуклеарна катастрофа

Најрањивије је „суво складише“ са нуклеарним отпадом

На питање колико је нуклеарка у Запорожју имуна“ на артиљеријске нападе и постоји ли реална претња да дође до озбиљне катастрофе Ленков каже да електрана има неколико степена заштите.
Вероватноћа нуклеарне катастрофе, која се предвиђа због гранатирања нуклеарке Запорожје, за сада није велика, будући да се нуклеарке граде узимајући у обзир све могуће претње и ризике. Гранате ће тешко моћи да пробију чврст „зид“ који штити нуклеарни реактор, али ако се погоди рањиво место, може се нарушити систем безбедности, што ће довести до развоја догађаја по сценарију Фукушиме, јапанске нуклеарне електране коју нико није уништио, него се све догодило због нарушавања енергетског система.
„Aко говоримо о нуклеарним реакторима, онда они имају веома озбиљну заштиту у виду бетонско - челичних оклопних плоча које су, када је ова станица настала, направљене тако да та конструкција може да издржи експлозију. То јест, да бисте изазвали разарајућу експлозију морали би озбиљно да се потрудите. Међутим, ту постоји једно далеко опасније место - складиште нуклеарног отпада под отвореним небом, које је још називају - суво складиште“, каже Леонков.
Према његовим речима, на том сувом складишту смештени су амерички контејнери са искоришћеним нуклеарним горивом. Уколико се ти контејнери оштете, а то се може учинити врло лако јер су танких зидова, онда се радијација лако може проширити. То ће представљати директну опасност не само за град Енергодар, у коме се налази нуклеарка, већ и шире.
Леонков додаје да ако Украјинци гранатирањем успеју да оштете Запорошку нуклеарну електрану да ће територија бити контамининарана у радијусу од хиљаду километара.
Украјинско гранатирање Запорошке нуклеарне електране је чин нуклеарног тероризма, али ти напади – у зависности од развоја догађаја - могу се и другачије тумачити:
„Oпасност од радиоактивног зрачења постоји директно и за територију Русије, посебно за Крим. Јасно је да се то може тумачити на различите начине. Ако би, на пример, дошло до ширења радиоактивних супстанци дуж наше линије, онда је то катастрофа, а ако би то била последица артиљеријских напада или напада ракетним системима, онда ово није само пуки тероризам, него нуклеарни напад, између осталог и на Русију“, истиче Леонков.

Руски ПВО штити нуклеарну електрану

Леонков каже да Русија чини све да заштити Запорошку нуклеарну електрану како би се избегла нуклеарна катастрофа.
„Русија је обезбедила заштиту нуклеарнe електранe, поставила je системе ПВО који готово свакодневно одбијају нападе. Украјинска страна покушава да комбинује те ударе, користећи различите тактике са циљем да нанесе максималну штету. Већину ракета и граната обарамо, али ипак део стиже до територије нуклеарке“, наводи руски експерт.
Током једног од тих украјинских напада избио је пожар на водоводу нуклеарне електране, који је хитно угашен, док је у последњем нападу једна граната пала на 10 метара од објекта за складиштење нуклеарног отпада. Гранатама је делимично оштећена и термоелектрана и опрема басена система за хлађење нуклеарних реактора, али важна инфраструктура није погођена.
Руски експерти критикују Међународну агенцију за атомску енергију зато што већ два месеца не шаље своју комисију, иако их руска страна редовно позива.
Говорећи о решењу проблема насталог због украјинског гранатирања нуклеарне електране Леонков каже да „свет треба обузда Украјину“, док Русија може да покуша да уклони радиоактивни отпад и да га одложи у предузеће „Мајак“ на Уралу, које је једно од главних предузећа руске нуклеарне индустрије и које обезбеђује спровођење политике нуклеарног одвраћања Русије, а бави се, између осталог, и прерадом искоришћеног нуклеарног горива.
Запорошка нуклеарна електрана - Sputnik Србија, 1920, 11.08.2022
РУСИЈА
Запорошка нуклеарна електрана није руска војна база
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала