- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Руска војска: Кијев планира провокацију у Запорошкој нуклеарној електрани

© Sputnik / РИА Новости / Уђи у базу фотографијаЗапорошка нуклеарна електрана
Запорошка нуклеарна електрана - Sputnik Србија, 1920, 18.08.2022
Пратите нас
Кијевски режим за 19. август припрема резонантну провокацију у Запорошкој нуклеарној електрани током посете Украјини генералног секретара УН Антонија Гутереша, због чега ће бити оптужена Русија за стварање техногене катастрофе, изјавио је порпарол Министарства одбране Русије генерал-потпуковник Игор Конашенков.
За припрему провокације, команда оперативно-тактичке групе „Дњепар“ до 19. августа распоређује радијационе осматрачнице у региону Запорожја, а такође организује обуку јединица 108. бригаде територијалне одбране, 44. артиљеријске бригаде и војних јединица стационираних у Запорожју, за дејства у условима радијационе контаминације подручја.
Осим тога, јединице 704. пука Снага за радијациону, хемијску и биолошку заштиту Оружаних снага Украјине морају да до 19. августа заврше концентрисање у области Запорожја и буду спремне да за бележење чињенице хаварије у Запорожској нуклеарној електрани, као и за спровођење низа мера којима би се демонстрирала наводна ликвидација њених последица.
Конашенков је додао да јединице 44. артиљеријске бригаде украјинских снага 19. августа планирају да са ватрених положаја који се налазе у граду Никопољу изврше артиљеријске нападе на територију Запорошке нуклеарке. Кривица за последице напада биће сваљена на Оружане снаге Русије.
Према његовим речима, украјинско руководство је у више наврата ширило гласине да су руске трупе окупирале ову нуклеарну електрану и да гранатирају Оружане снаге Украјине из артиљеријских система великог домета, покривајући се нуклеарком.
„Скрећемо пажњу да руске трупе немају тешко наоружање ни на територији станице, ни у околним подручјима. Тамо су само јединице обезбеђења“, истакао је портпарол.
Он је додао да Оружане снаге Русије предузимају све неопходне мере да осигурају безбедност Запорошке НЕ.

Запорошка нуклеарна електрана

Нуклеарна електрана Запорожје се налази на левој обали Дњепра, у близини града Енергодара. То је највећа нуклеарна електрана у Европи по броју блокова и капацитету. Станица има шест енергетских блокова ВВЕР-1000, сваки капацитета 1 гигават.
Електрану од марта чува руска војска. Министарство спољних послова Русије истакло је оправданост преузимања контроле над електраном од стране руске војске у смислу спречавања цурења нуклеарних и радиоактивних материјала. Министарство је такође подсетило да станицу тренутно контролише украјински оператор.
Украјинске трупе редовно гранатирају Енергодар и територију нуклеарке.
Запорошка нуклеарка у Енергодару - Sputnik Србија, 1920, 16.08.2022
РУСИЈА
Објашњено када се реактор запорошке нуклеарке може претворити у нуклеарну бомбу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала