Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Министар просвете: Непосредна настава почиње 1. септембра

© Sputnik / Лола ЂорђевићБранко Ружић
Бранко Ружић - Sputnik Србија, 1920, 18.08.2022
Пратите нас
Школска година може да почне 1. септембра, уз непосредну наставу без ограничења броја ученика у одељењима, одлучио је данас Тим за школе који је разматрао епидемиолошку ситуацију.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

„С обзиром на актуелну епидемиолошку ситуацију и чињеницу да, уз примену одговарајућих мера, школе нису биле примарно место трансмисије вируса, закључено је да повратак ђака у клупе неће утицати на повећање броја заражених“, изјавио је министар просвете Бранко Ружић.
Министар је објаснио да уколико се током боравка у школи код ученика појаве симптоми који могу указивати на ковид 19, школе обавештавају родитеље, а до њиховог доласка, ученик се смешта у посебну просторију, под надзором неког од запослених, и притом и ученик и запослени треба да носе маску, преноси Танјуг.
Наглашава да је уколико се током боравка у школи код запосленог појаве симптоми, запослени је дужан да одмах стави маску и да напусти школу ради одласка на преглед код лекара.
„Препорука Тима за школе је да се доследно примењују прописане опште мере и мере личне заштите. Посебно се препоручује осетљивим особама са повећаним ризиком од тежих форми болести примена заштитне маске у ситуацијама масовних окупљања у затвореном простору без могућности одржавања растојања“, наводи се у саопштењу.
У циљу подршке школама, стручњаци Института за јавно здравље „Др Милан Јовановић Батут“ ревидирали су Препоручене мере превенције од ковида 19 у школама и установама ученичког и студентског стандарда, које је Министарство проследило школама путем школских управа.
Ружић је рекао да су излети, екскурзије и друга путовања ученика и предшколаца дозвољени.
„Пре реализације екскурзије школе су у обавези да прикупе изјаве родитеља да деца немају, нити су имала у претходних седам дана симптоме инфекције, да нису лечена у истом периоду од ковида 19 и да међу члановима уже породице није било короне, као и да обезбеде здравствени надзор од стране лекара током путовања дужег од једног дана, ради благовременог откривања евентуалних симптома и знакова инфекције", рекао је Ружић.
С обзиром на то да је пандемија у току, као и да постоје фактори ризика који могу довести до погоршања епидемиолошке ситуације. Тим за школе ће и убудуће разматрати епидемиолошку ситуацију на недељном нивоу, сагледавати и преиспитивати препоруке, које ће бити мењане по потреби, најавио је министар.
Ковид болница - Sputnik Србија, 1920, 07.08.2022
СРБИЈА
Ко мора у болницу због ковида, а ко га преболи за три дана
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала