Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

„Надам се каквом-таквом решењу, иако не верујем“: Вучић се у Бриселу састао са Борељом и Лајчаком

© AP Photo / Darko VojinovicИзасланик Европске уније за преговоре Мирослав Лајчак и председник Србије Александар Вучић
Изасланик Европске уније за преговоре Мирослав Лајчак и председник Србије Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 18.08.2022
Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић састао се око 10 сати у Бриселу са високим представником ЕУ за спољну политику и безбедност Жозепом Борељом и специјалним представником ЕУ за дијалог Мирославом Лајчаком, у оквиру наставка дијалога Београда и Приштине на највишем нивоу после више од годину дана.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Вучић је на друштвеним мрежама објавио на почетку састанка да се нада каквом-таквом решењу.
"Почетак разговора о суштинским проблемима на Косову и Метохији. Надам се каквом-таквом решењу, иако у то уопште не верујем".
Претходно, Борељ и Лајчак су разговарали са премијером привремених институција у Приштини Аљбином Куртијем, а након њиховог састанка са Вучићем требало би, како је планирано, да уследи заједнички састанак.
Лајчак је и јуче после подне, одвојено разговарао са Вучићем и Куртијем, у циљу припрема за данашњи наставак дијалога, а после тих сусрета рекао да од данашњег састанка са премијером Косова Аљбином Куртијем и председником Србије Александром Вучићем очекује договор, али не и коначни.
"Састао сам се са Куртијем и Вучићем одвојено, да разговарамо о агенди и да их припремимо за сутрашњи састанак. Очекујемо договор сутра, не коначан наравно, било би јако наивно томе се надати", рекао је Лајчак.
Навео је да ће се данас разговарати о томе како постићи будући споразум и како доћи до нормализације односа између две стране.
Председник Вучић је јуче рекао да ће данашњи разговори бити тешки, јер нема сагласности са Приштином готово ни по једном питању, али да ће Србија држи међународног јавног права, повеље УН, Резолуције УН и Бриселског споразума, свега што је потписано.
У више наврата председник Србије био је јасан, поручући да све што је договорено мора бити спроведено, са нагласком на формирање Заједнице српских општина.
Вучић је јуче разговарао и са генералним секретаром НАТО Јенском Столтенбергом.
Такође, разговарао је одвојено и са специјалним представником САД за Западни Балкан Габријелом Ескобаром.
Са председником у дијалогу у Бриселу учествује и директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић.
Александар Вучић и Јенс Столтенберг - Sputnik Србија, 1920, 17.08.2022
СРБИЈА
Снажна порука Вучића пред шефом НАТО-а: Нова генерација Срба на Косову неће трпети терор /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала