- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Закон о Зети: Мијењају правила усред игре у корист ДПС и УРА

© Sputnik / Бобан НововићСкупштина Црне Горе
Скупштина Црне Горе - Sputnik Србија, 1920, 18.08.2022
Пратите нас
Усвајање Закона о Зети у Скупштини Црне Горе усред изборног процеса довело је до промјене подгоричке изборне јединице. Док из опозиције траже оцјену уставности тог закона, из Центра за демократску транзицију позвају предсједника државе да врати законе на поновно одлучивање.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Демократски фронт и Права Црна Гора најавили су да ће поднијети иницијативу Уставном суду да да оцјену уставности такозваних „зетских закона“ донетих прије два дана у Скупштини, којим се омогућава да Зета постане 25. црногорска општина.
Резултати посљедњих парламентарних избора одржаних у Подгорици односно Зети показују коме одговара да грађани Зете не гласају на локалним подгоричким изборима.
Према посљедњим подацима, у Подгорици је 142.824 бирача, а у Голубовцима право гласа има око 12,5 хиљада.
Захваљујући изгласавању „зетских закона“ становници Зете неће моћи да гласају на наредним подгоричким изборима који су заказани за 23. октобар.
На логично питање којим партијама та одлука иде наруку, одговор се може наћи у резултатима последњих парламентарних избора 2020. године. Тренутно стање иде у корист Демократској партији социјалиста али и ГП УРА. На тим изборима коалиције око ДФ-а и Демократа у Зети су освојиле готово 6.500 гласова, а странка Мила Ђукановића 3.120. Ако би однос снага био исти и на наредним изборима у Главном граду, Фронт и Демократска Црна Гора изгубили би око 10 одсто бирача, а ДПС седам. УРА би имала око три одсто мање.
Посљедњи парламентарни избори на којима су гласали становници Зете, показују да се у тој тада градској општини, нијесу прославили СД, Бошњачка странка, ХГИ, ХРС, СДП, Албанска коалиција и Албанска листа.
Сви заједно, укупно су освојили 477 гласова, од око 9.000 колико их је гласало у Главном граду.
Да се усвајањем Закона о општини Зета изводи опасна изборна манипулација упозорили су из Центра за демократску транзицију. Кажу да се подгоричка изборна јединица мијења усред изборног процеса, те да партије настављају с подривањем демократије. Зато позивају предсједника државе Мила Ђукановића да законе врати на поновно одлучивање.
И професор Ђорђије Блажић оцијенио је да је на дјелу кршење демократије, које се не дешава случајно пред изборе.
Да је ријеч о еклатантном кршењу Устава, сматра и Андреј Миловић, бивши државни секретар у Министарству правде. Како каже, изгласавањем Закона о Зети направљен је потпуни хаос у Главном граду, с обзиром да је број мандата везан за број становника, а овим је одвојено неких 20.000 становника, притом задржавајући исти број мандата у Подгорици, гдје су већ расписани избори.
Миловић додаје да Црна Гора ово не памти.
„Ово је највећа правна тиранија и силовање Устава Црне Горе, који је бачен под ноге да би се спустио цензус у Подгорици, због ГП УРА којој је питање да ли ће га прећи, као и да би се спасио ДПС одвајањем Зете, гдје је ДПС убједљиво изгубио 2020. године, али не узимају у обзир пад који су имали од тада до сада”, констатовао је Миловић
Застава Црне Горе - Sputnik Србија, 1920, 17.08.2022
РЕГИОН
Лидер Двери и фронтмен Београдског синдиката о „забрани“ уласка у Црну Гору: Маргиналци опет јашу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала