- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Ердоган након састанка са Зеленским у Лавову: Информисаћу Путина

© Sputnik / Григорий Сысоев / Уђи у базу фотографијаПредседник Турске Реџеп Тајип Ердоган
Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган - Sputnik Србија, 1920, 18.08.2022
Пратите нас
Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган изјавио је да намерава да председника Русије Влаидмира Путина информише о резултатима састанка с председником Украјине Владимиром Зеленским и генералним секретаром Уједињених нација Антонијом Гутерешом, који је одржан у четвртак у украјинском граду Лавову.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

„Оценићу резултате свих наших данашњих састанака с господином Путином“, рекао је Ердоган на заједничкој конференцији за новинаре с Гутерешом и Зеленским, додајући да би с руским председником желео да размотри и питање размене заробљеника између Москве и Кијева.

Председник Турске је истакао да су међу темама трилатералног састанка били могући начини да се оконча сукоб у Украјини и додао да је Анкара спремна да допринесе обнављању истанбулског преговарачког процеса, у којем су учествовали представници Москве и Кијева.

Решавање сукоба за преговарачким столом

Ердоган је нагласио да су и Владимир Зеленски, и Антонио Гутереш сагласни с њим да ситуација у Украјини мора бити решена за преговарачким столом.
Зеленски је, међутим, изјавио да су преговори Кијева с Москвом могући тек након повлачења руских снага с територија које су под контролом руске војске.
Теме данашњег састанка Ердогана, Гутереша и Зеленског биле су и ситуација у Запорошкој нуклеарној електрани, као и наставак испуњавања споразума о извозу украјинског жита који су 22. јула у Истанбулу потписали представници Русије, Турске, Украјине и Уједињених нација.
Ердоган је нагласио да је Анкара забринута због ситуације у Запорошкој нуклеарној електрани, те да не жели да се понови чернобиљска трагедија.
Украјинска војска редовно гранатира Енергодар, околна села и територију која припада Запорошкој нуклеарној електрани, најмоћнијој нуклерки у Европи. У среду су украјинске снаге на територију која припада атомској централи испалили најмање шест пројектила, али нуклеарка, која се налази на левој обали Дњепра, није оштећена.
Говорећи о прехрамбеном споразуму Ердоган је саопштио да је од 1. августа из три украјинске луке на црноморској обали испловило 25 бродова са 625.000 тона жита, прехрамбених производа и ђубрива.
Према писању турских медија, један од циљева Ердоганове посете Лавову био је потенцијално организовање састанка Зеленског с Путином. Телевизијски канал Си-Ен-Ен Турк је, позивајући се на изворе, пренео да би Путин и Зеленски могли да одрже састанак ради утврђивања „мапе пута“ за Украјину.

Гутереш: Под хитно обновити цивилни статус Запорошке нуклеарке

Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш апеловао је данас да се под хитно постигне договор о обнављању цивилног статуса Запорошке нуклеарне електране и да се осигура безбедност те зоне.
„Мора превладати здрав разум, како би се избегла било каква дејства која би могла да угрозе физички интегритет, безбедност или заштићеност атомске централе“, нагласио је Гутереш.
Према његовим речима, било какво потенцијално оштећење Запорошке нуклеарке било би самоубиство.

УН шаље мисију у гранатирани затвор у Јеленовки

Антонио Гутереш је Зеленског, такође, обавестио да ће Уједињене нације упутити мисију у Јеленовку, где је крајем јула гађан затвор с украјинским ратним заробљеницима.
У нападу украјинских снага из америчких ракетних система „химарс“ погинуло је 50, а рањено 73 украјинских ратних заробљеника, махом припадника националистичког батаљона „Азов“.
„Односи Русије и Турске се позитивно развијају“: Почео састанак Путина и Ердогана у Сочију - Sputnik Србија, 1920, 06.08.2022
РУСИЈА
Ердоган открио о чему је све причао са Путином
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала