- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Кина покренула стабилно магнетно поље више од милион пута јаче од Земљиног

CC0 / / Earth’s Magnetic Field
Earth’s Magnetic Field - Sputnik Србија, 1920, 19.08.2022
Пратите нас
Научници у Кини тврде да су оборили светски рекорд за стабилно магнетно поље од 45 тесли након што је њихов хибридни магнет 12. августа постигао 45,22 тесле – више од милион пута јаче од Земљиног.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Постигнуће је направљено у Лабораторији за стабилно високо магнетно поље Кинеске академије наука (СХМФФ), а истраживачки тим је написао на својој веб-страници: „(Постројење Хефеј) постало је највеће магнетно поље у стабилном стању које може подржати светска научна истраживања.“
Изјава лабораторије се такође односи на претходни рекорд од 45 тесла из 1999. године који је постигао инструмент од 35 тона у америчком „Маг лабу“, који финансира Национална научна фондација и држава Флорида.
„Првобитни светски рекорд поставила је Национална лабораторија за високо магнетно поље у Сједињеним Државама 1999. Његов хибридни магнет је генерисао 450.000 гауса (45 тесла) и држи рекорд већ 23 године“, наводи се у саопштењу. Заправо, истраживачи у америчкој установи су такође накратко постигли поље од 45,5 тесла 2019. године, али то је био пробни рад на тест-магнету који се неће користити за научне експерименте.

„Велики технолошки пробој“

Магнет у СХМФФ-у, сличан оном у „Маг лабу“, познат је као хибридни магнет. Његов отпорни уметак се налази унутар суперпроводне спољашњости са отвором од 32 мм. Научни тим СХМФФ-а првобитно је конструисао хибридни магнет 2016. У то време је генерисао централно магнетно поље од 40 тесли. Научници су истрајали у покушају да постигну веће магнетно поље. Да би то урадили, побољшали су структуру магнета, док су развијали нове материјале и оптимизовали процес производње битер дискова (врста електромагнета коју је 1933. изумео амерички физичар Френсис Битер), објаснио је физичар Гуангли Куанг, академски директор Лабораторија за високо магнетно поље Института за физику Хефеј.
Тим Кинеске академије наука користио је улаз од 26,9 мегавата да би постигао свој напредак од 45,22 тесла, док је магнет од 45 тесла у „Маг лабу“ захтевао улаз од 30 мегавата. Научници су ово истраживање поздравили као отварање нових могућности у истраживању, преноси међународни Спутњик.

„Хибридни магнет Националне лабораторије за експериментисање са високим магнетним пољем у стабилном стању произвео је највеће стабилно магнетно поље на свету, које ефективно побољшава експерименталне услове за научнике да спроводе истраживања о материјалима и играће незаменљиву улогу у истраживању електронских материјала мале снаге и другим пољима“, саопштио је тим.

Магнетна поља у свемиру - Sputnik Србија, 1920, 18.07.2022
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Астрономи уочили рекордно магнетно поље у свемиру
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала