- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Ердоган: Планирам да разговарам с Путином о Запорошкој нуклеарки

© Sputnik / Григорий Сысоев / Уђи у базу фотографијаПредседник Турске Реџеп Тајип Ердоган
Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган - Sputnik Србија, 1920, 19.08.2022
Пратите нас
Председник Турске Реџеп Тајип Ероган изјавио је да планира да разговара са руским председником Владимиром Путином о ситуацију у Запорошкој нуклеарној електрани и да апелује на њега да предузме конкретне мере.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Ердоган је боравио у Лавову где је јуче имао трилатерални сусрет са председником Украјине Владимиром Зеленским и генералним секретаром УН Антонијем Гутерешом.
„Тема Запорошке нуклеарне електране није случајна. Прво, Међународна агенција за нуклеарну енергију мора пажљиво да прати ситуацију и да на себе преузме одређен терет када је реч о томе шта је неопходно урадити ... Јер то је претња. Када сам рекао: ‘Не желимо да доживимо други Чернобиљ’ , то сам има у виду. Размотрићемо то питање са Путином и посебно ћемо га замолити да Русија да свој допринос у вези с тим као важном кораку ка миру за цео свет“, рекао је Ердоган.

Састанак Путин-Зеленски може да се организује у Турској

Такође је рекао да је председнику Украјине предложио да се у Турској одржи састанак са председником Русије Владимиром Путином.
„То је била моја прва посета Украјини од почетка конфликта. Током разговора са Зеленским размотрили смо билатералне односе, а наравно, главна тема био је рат који траје већ пола године. Још једном сам рекао да настављамо да подржавамо територијалну целовитост и суверенитет Украјине. Такође сам рекао да ћемо наставити да доприносимо окончању рата дипломатским путем и преговорима. Као што сам рекао Путину током посете Сочију, указао сам и Зеленском да њихов састанак може да се одржи у Турској“, рекао Ердоган новинарима у авиону на пута ка Турској.
Према његовим речима, током трилатералног сусрета размотрени су кораци које је могуће предузети у циљу активирања механизма за извоз украјинског жита.
Турски председник рекао и да је у сталном контакту са руским лидером Владимиром Путином у вези са Сиријом.
Према његовим речима, то је била једна од важних тема на састанку у Сочију а сада се настављају разговори о борби против тероризма.
Запорошка нуклеарна електрана - Sputnik Србија, 1920, 18.08.2022
РУСИЈА
Руска војска: Кијев планира провокацију у Запорошкој нуклеарној електрани
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала