- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Гутереш из Одесе: Позивам цео свет да стимулише испоруке руских прехрамбених производа

© Sputnik / Алексей Майшев / Уђи у базу фотографијаГенерални секретар УН Антонио Гутереш
Генерални секретар УН Антонио Гутереш - Sputnik Србија, 1920, 19.08.2022
Пратите нас
Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш је у Одеси позвао владе и компаније да стимулишу испоруку руских производа и ђубрива на светска тржишта, како је и усаглашено прехрамбеним споразумом.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Према његовим речима, извоз велике количине производа и ђубрива из Украјине и Русије има одлучујући значај за даљу стабилизацију тржишта робе и смањење цена.

„Међутим, нећемо заборавити да оно што запажамо овде у Одеси је само један део решења. Други важан део, за који се залажемо, односи се на несметан приступ светским тржиштима руске хране и ђубрива која нису под санкцијама“, рекао је Гутереш.

Истакао је да је важно да све владе и приватне компаније сарађују како би се руски производи и ђубрива пласирали на тржишту.
Гутереш је данас стигао у луку Одеса, а током јучерашњег дана је у Лавову одржао састанак са украјинским председником Владимиром Зеленским и турским председником Реџепом Тајипом Ердоганом.
Подсетимо, извоз украјинског жита из црноморских лука одвија се у оквиру прехрамбеног споразума који су 22. јула потписали представници Русије, Украјине, Турске и УН.
Пакет ових докумената предвиђа укидање ограничења на извоз руских пољопривредних производа и ђубрива на светска тржишта, а такође одређује алгоритам за безбедан излазак комерцијалних бродова из црноморских лука под контролом Украјине дуж посебно отворених хуманитарних поморских коридора. Хуманитарна операција планирана је уз активно учешће руских официра у оквиру Заједничког координационог центра у Истанбулу.
Кукуруз и пшеница - Sputnik Србија, 1920, 19.08.2022
РУСИЈА
Брод са скоро 30.000 тона кукуруза кренуо из Црноморска у Истанбул
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала