Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Лажно залагање Америке: Не желе дијалог Београда и Приштине већ само да Србија призна Косово

© East News / UPI Photo / eyevineАмеричка застава се види кроз бодљикаву жицу
Америчка застава се види кроз бодљикаву жицу - Sputnik Србија, 1920, 19.08.2022
Пратите нас
Сваки покушај Америке да наводно помогне дијалогу Београда и Приштине је лажан јер за њих постоји само Приштина, односно независно Косово и једини им је циљ да то Србија призна.
Ово је став дипломате у пензији Бранка Бранковића након што је из Вашингтона стигла вест да се амерички државни секретар Ентони Блинкен лично заложио за решавање застоја у дијалогу између Косова и Србије.

Америка у дослуху са Приштином

Бранковић чак сматра да Вашингтон унапред Приштину обавештава шта ће понудити као предлоге решења у дијалогу са Београдом и да им кажу да то не прихвате.
„Због тога се Аљбин Курти тако и понаша у Бриселу, јер зна да је лопта у америчком дворишту. Европа се изјаснила пре неког времена да не може да утиче на Косово да примени Бриселски споразум, односно да се формира Заједница српских општина, чиме је малтене јавно позвала Америку да ствари преузме у своје руке. У таквој постави игре на терену Курти је само гласноговорник онога што Америка жели, а ЕУ послушник Вашингтона,“ каже Бранковић.
Како каже, ситуација може само на овај начин да се тумачи јер би су супротном значило да је Приштина „јача“ и од Вашингтона, и од Брисела.
„Ми треба да појачамо активност сарадње са америчким представницима и да останемо чврсто на ставу да не може даље да се иде у преговорима ако се не испоштује Бриселски споразум и формира ЗСО. Јер не може да се иде на друге споразуме, а да прескачу постојећи које Приштина није испунила, а Европска унија као гарант истих ништа није предузела да натера Приштину да их испуни,“ објашњава наш саговорник.

Вашингтон користи ЕУ као маску

Према његовим речима, Америка не жели да јавно на себе преузме директно управљање дијалогом Београд – Приштина, иако је евидентно да је „испод жита“ она главни преговарача, а да јој је Брисел само маска.
„Америка у сваком потезу на нас врши притисак, што преко Габријела Ескобара, што преко Приштине, то јест, у овом случају Аљбина Куртија јер они не одступају од чињенице да се направи споразум о узајамном признању признање. Дакле, сваку прилику користе како би нас сатерали у ћошак. У овом сад случају знају да нам је битно да се одржи безбедност на КиМ због Срба па самим тим имају у рукама адут више да нас притисну да прихватимо њихове услове,“ сматра Бранковић.
С друге стране, како каже, Србија у целу ствар улази са позиције да је све своје обавезе према Приштини испунила и то је пак нама адут са којим излазимо пред ЕУ , Приштину, односно Америку.

Епилог је ипак у рукама Београда

„Чак ни Америка о то не може баш да се оглуши, и верујем да смо ми то њима и предочили,“ додаје саговорник Спутњика.
Све у свему, Бранковић стоји чврсто на ставу да шта год да ради Америка и шта год да покушавају и колико год да нас притискају једна ствар не зависи од њих:
„Косово никада неће бити држава док не буде призната у Уједињеним нацијама а то не може да се деси без нашег пристанка. И то Америци највише смета“, закључује Бранковић.
Скоро три дана дијалога у Бриселу између званичника Београда и Приштине уз посредовање европских, али и америчких представника није дало никакав резултат.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала