- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија поручила Америци: Слушајте наша упозорења, на ивици смо сукоба

© Sputnik / Vladimir Pesnya / Уђи у базу фотографијаРуско министарство спољних послова
Руско министарство спољних послова - Sputnik Србија, 1920, 19.08.2022
Пратите нас
Русија је више пута упозоровала Сједињене Америчке Државе да их све експлицитније учешће у супротстављању руској војној операцији у Украјини доводи на ивицу сукоба, изјавио је заменик министра иностраних послова Русије Сергеј Рјабков за ТВ канал „Русија 1“.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Дипломата је истакао да Москва не жели да САД постану једна од страна у украјинском сукобу, али да Вашингтон за сада одбија да чује упозорења.
Он је додао да је Москва слала званичне сигнале Вашингтону, укључујући писаним путем у форми дипломатског демарша.
Рјабков је такође истакао да колико год САД негирале или порицале да нису умешане ни у какве одлуке о употреби оружја, све то оповргавају живот и изјаве, укључујући и украјинску страну, на шта је Русија такође обратила пажњу.
Дипломата је указао на демагошку сугестију Запада и САД да се, посебно кад је реч о оружју које се испоручује кијевском режиму, то чини у оквиру „права Украјине на самоодбрану“.

„Молим вас, о каквој је самоодбрани реч ако они већ отворено говоре о могућности напада на објекте дубоко у унутрашњости Русије, на Криму? То је све ескалација сукоба. Она потиче не само од директних сугестија САД и других НАТО савезника, не само уз допуштање, већ и уз подстицање оваквих расположења, приступа, планова, идеја директно из Вашингтона“, оценио је он.

Раније је издање „Политико“, позивајући се на високо рангираног представника америчке администрације објавило да САД допуштају Кијеву да користи америчко оружје које му је послато као војна помоћ за нападе на Крим, пошто такве акције сматрају „самоодбраном“.

Не спушта Русија „гвоздену завесу“

Дипломата је нагласио и да Москва не жели „гвоздену завесу“, али да је Запад спушта и да је то проблем, али да ће Русија наћи начин за његово решење.

„Ми, наравно, не желимо никакву нову 'гвоздену завесу'. Парадоксално је да је спуштају они који до данас не могу да замисле ништа друго, осим идеологије неолибералне идеје као једине могуће за цео свет. Они одричу остали свет, поред оних делова, који живе по њиховим правилима. У томе је проблем. Русија је себи сама довољна, наћи ћемо начин да решимо проблем“, закључио је Рјабков.

Москва се нада да ће Лаврову издати визу

У Москви верују да се САД неће определити за скандал и да ће издати визу шефу руске дипломатије Сергеју Лаврову и делегацији за учешће на генералној дебати Генералне скупштине УН током септембра.
Рјабков каже да би Секретаријат УН у овом тренутку могао да учини више како би се то питање разрешило, али за сада руска страна није уочила неку посебну активност.
„Уверени смо да неће бити новог скандала у вези с тим и да ће Американци имати здраворазумски приступ томе“, рекао је заменик Лаврова.

Специјална војна операција у Украјини

Председник Русије Владимир Путин је 24. фебруара објавио о почетку војне операције демилитаризације Украјине. Он је у обраћању суграђанима рекао да околности „захтевају одлучну и хитну акцију“, пошто су се републике Донбаса обратиле Москви за помоћ. Путин је истакао да је циљ операције „заштита људи који су већ осам година изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима“. За то је, према његовим речима, планирано да се изврши „демилитаризација и денацификација Украјине“ и да се приведу правди сви ратни злочинци одговорни за „крваве злочине над цивилима“ у Донбасу.
Министарство одбране Русије редовно наглашава да руска војска не наноси никакве ударе по градовима Украјине: војна инфраструктура се онеспособљава високопрецизним средствима.
Премијер Мађарске Виктор Орбан - Sputnik Србија, 1920, 19.08.2022
СВЕТ
Орбан: Сукоб у Украјини може да стави тачку на западну доминацију
Секретар Савета безбедности Русије Николај Патрушев - Sputnik Србија, 1920, 19.08.2022
РУСИЈА
Патрушев: Запад се непрекидно спрема за отворени оружани сукоб с Русијом
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала