Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Због чега се у Скупштини Србије сада потеже увођење санкција Русији – против воље народа

CC0 / Pixabay / Санкције Русији, илустрација
Санкције Русији, илустрација - Sputnik Србија, 1920, 19.08.2022
Пратите нас
Апсолутна већина грађана, апсолутна већина посланика, не само из власти, него и већина опозиционих, јасна је у ставу да Србија не треба да уводи санкције Русији и одлуку о томе не доводи у питање. Зашто то сада у Скупштини Србије чини Странка слободе и правде која је о томе пре избора ћутала, када је исход евентуалне расправе више него известан.
Расправу у парламенту покренуће потпредседник ССП Борко Стефановић и то, како је сам најавио, као предеседник скупштинског Одбора за спољне послове.
У расправи о усаглашавању спољне политике Србије са спољном политиком ЕУ, односно о увођењу санкција Русији због њене специјалне војне операције у Украјини, треба да се чују аргументи једне и друге стране, да се чује шта су последице неусаглашавања наше спољне политике са ЕУ по нашу привреду, шта значи окретање против Европе, објаснио је Стефановић. Напоменуо је, притом, да су све европске државе увеле санкције Русији и због тога он нема дилему да у тој ситуацији Србија "нема шта превише да размишља".

Апсолутна већина против

Да ли су превише размишљали или не, тек за разлику од њега, против увођења санкција Русији је не само парламентарна већина састављена од СНС-а и СПС-а који чине владајућу коалицију, него и 47 посланика опозиције. Поред оних из коалиција НАДА окупљених око Нове Демократске странке Србије, оних из такозваног патриотског блока који чине Двери и Заветници, који се оштро противе увођењу санкција, за санкције није ни Напредна странка. Како је недавно изјавио њен лидер Вук Јеремић, он још није чуо довољно јак аргумент за увођење санкција Русији, а није, каже, јасно ни шта би се то лоше догодило ако их Србија не уведе. Уз то је приметио да су се „залетели и пренаглили” сви који су говорили да Србија хитно мора да се одреди да ли је на “правој или погрешној страни историје”, и додао да огромна већина света до сада није увела санкције Русији.
© AFP 2023Огромна већина света, као и Србија, није увела санкције Русији
Заставе Русије и Србије - Sputnik Србија, 1920, 18.08.2022
Огромна већина света, као и Србија, није увела санкције Русији
И није само ствар у томе шта у парламенту који броји 250 посланика може 16 посланика ССП и 10 Демократске странке у намери да уведу санкције Русији.

Пита се и народ

Према најновијем истраживању Нове српске политичке мисли, чак 84 одсто испитаних грађана сматра да не треба увести санкције Русији. Притом, 60 одсто грађана каже да то не треба урадити ни ако Европска унија запрети санкцијама Србији, док тек око 19 одсто испитаних каже да би у том случају требало одобрити санкције.
Коментришући Стефановићеву најаву скупштинске расправе, политички аналитичар Дејан Вук Станковић каже да у демократији сви имају право да заступају било коју политику осим ако она не укида то исто право другима..
„Они имају право на различитост свог става. Они јесу у несумњивој мањини и у парламенту и у друштву, тако да та иницијатива неће имати никакав одјек, осим што ће они, више је него јасно, доживети неку врсту политичког пораза и пораз код јавног мњења“, каже наш саговорник.

Да се прикажу Западу

На питање каква је онда сврха покретања тог питања, он нема дилему:
„Раде то зато што треба да се прикажу САД-у и ЕУ као неко ко је спреман да пружа добре услуге, дакле да безусловно прихватају њихову политику. Мисле да тако могу да добију западну подршку и нису ни први ни последњи који то раде. Сада некритички усвајају политику санкција као што су 'мудро ћутали' о томе док је у предизборној кампањи требало борити се за гласове“, оценио је Станковић.
Србија, како каже, има своје разлоге зашто те санкције није увела и ти разлози још стоје. А њима треба додати и један здраворазумски, а то је да српско увођење санкција Русији ни на који начин не може да утиче на ток рата у Украјини, закључио је саговорник Спутњика.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала